Beszóltak az ortodoxok Iohannisnak

A melegházasság ügyében tett, a vallási fanatizmustól óvó kijelentése miatt.
Hirdetés

Állásfoglalása pontosítására szólította fel Klaus Iohannis államfőt csütörtökön a melegházasság alkotmányos tiltását szorgalmazó Koalíció a családért nevű civil szervezet és a román ortodox egyház, miután az elnök „vallási fanatizmust” emlegetett a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Iohannistól először Viorel Iuga baptista lelkész követelte, hogy nyilvánosan álljon „a kereszténység, a család és a normalitás” oldalára, mert ellenkező esetben leváltják. Az elnök, akit egy sajtóértekezleten szembesítettek Iuga felszólításával, kitérő választ adott, de szász evangélikus származására utalva megjegyezte: nemzeti és vallási kisebbségiként a tolerancia híve.

A Koalíció a családért nevű szervezet és a román ortodox egyház patriarchátusa is további magyarázatot kért Iohannistól arra, mit értett az alatt, hogy „hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni”. Mindkét közlemény arra hívja fel az elnök figyelmét, hogy kijelentését sokan úgy érthetik: nem a baptista lelkész fenyegetőzését, hanem magát a polgári kezdeményezést bélyegezte meg „ultimátumként” és „vallási fanatizmusként”.

A Koalíció a családért emlékeztette Iohannist: több mint hárommillió ember írta alá azt az alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben azt követelik, hogy az alaptörvény „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány „házastársakat” említ), és a polgári kezdeményezés szabályos voltát már az alkotmánybíróság is megerősítette.

„Egy ilyen támogatottságú társadalmi kezdeményezést vallási fanatizmusnak minősíteni demokrácia- és alkotmányellenes” – szögezte le a civil szervezet.

Hirdetés

Rámutattak: a nemzetközi sajtó nemcsak a kezdeményezésükkel való nyílt szembefordulásként értelmezte Iohannis szavait, hanem összefüggésbe hozta azzal az egy hét múlva esedékes alkotmánybírósági döntéssel is, amely egy homoszexuális pár külföldön kötött házasságának romániai elismertetése ügyében várható.

A patriarchátus szerint egy alkotmánybíróság által megerősített polgári kezdeményezés, amelyet minden romániai keresztény egyház támogatott, semmiképpen nem lehet vallási fanatizmusnak vagy intoleranciának elkönyvelni – szerintük Iohannis megjegyzése csak a baptista lelkészre vonatkozhatott, de ezt mielőbb tisztáznia kell.

Romániában a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A Koalíció a családért azt szorgalmazza, hogy a decemberi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot.

Hirdetés