Nem kéne vallási fanatizmusból módosítani az alkotmányt

Klaus Iohannis államfő nyilatkozott a melegházasságot célzó, de a család fogalmát szűkítő kezdeményezésről.
Hirdetés
Hiba lenne a vallási fanatizmus útját választanunk – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő a család összetételére vonatkozó alkotmánymódosítási kezdeményezéssel kapcsolatban. 
 
„Etnikai és vallási kisebbség tagjaként azt gondolom, hogy a toleranciának kell érvényesülnie, a másikat olyannak kell elfogadni, amilyen. Nem vagyunk egyformák, az etnikai és vallási csoportok sem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus, az ultimátum jellegű követelések útjára térnünk, ebben nem hiszek, és nem támogatom, én a tolerancia, a bizalom és a másik iránti nyitottság híve vagyok” – jelentette ki az államfő, amikor a Cotroceni-palotában arról kérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy hárommillió polgár támogatja az alkotmánymódosítási indítványt. 
 
Júliusban az alkotmánybíróság törvényesnek fogadta el a Szövetség a Családért egyesületnek a család összetételére vonatkozó állampolgári kezdeményezését, miszerint a család egy nő és egy férfi házasságán alapul, és szabad utat adott egy ilyen témájú népszavazásnak. 
 
Az alkotmány 48. cikkelyének első bekezdésea módosítás után így szólna: A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását. A jelenlegi szöveg a házastársak kifejezést tartalmazza. 
 
A kezdeményezők azt szeretnék, hogy az alkotmány módosításával kapcsolatos népszavazást a parlamenti választásokkal egyidőben szerveznék.
 
A módosító javaslat támogatására szólította fel Klaus Iohannist annak egyik kezdeményezője, Viorel Iuga baptista lelkész, a Romániai Evangélikus Szövetség elnöke. A szövetségnek tagja a romániai baptista felekezet, az evangéliumi keresztény egyház, valamint a pünkösdista felekezet.

Hirdetés