Cioloşt szeretné kormányfőnek az USR

Nicuşor Dan pártjának megtetszett Dacian Cioloş programja, és a „Végre van akivel!” szlogennel fog kampányolni.
Hirdetés
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti választások után is szívesen látná Dacian Cioloş jelenlegi miniszterelnököt a kormány élén – jelentette be szerdán az alakulat elnöke. Nicuşor Dan azt is elárulta sajtótájékoztatóján, hogy az USR a Végre van akivel! szlogennel vág neki a választási kampánynak. 
 
„Dacian Cioloş kormányfő Románia 100 címet viselő programdokumentuma elnyerte a tetszésünket. A lakosság nagyon nagy hányada támogatja a miniszterelnököt, hiszen a jelenlegi kormány reményt adott nekik, átláthatóságot, őszinteséget, jóérzést sugárzott feléjük. A Dacian Cioloş által bemutatott program megegyezik a mi két héttel ezelőtt bemutatott programunkkal” – nyilatkozta Nicuşor Dan. 
 
Hozzátette, küldeni fognak a kormányfőnek néhány javaslatot a platformban felvázoltak kiegészítésére. Az alakulat elnöke fontosnak tartotta megjegyezni: 
 
Dacian Cioloş támogatása nem jelenti azt, hogy „biankó csekket adnak” a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL).
 
„Az USR nem szövetkezik senkivel, sem a választások előtt, sem utána. Mi ma bejelentettük, hogy bizalmat szavazunk Dacian Cioloşnak. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanígy bizalmat szavazunk és biankó csekket adunk a PNL-nek is, csak mert ők is ugyanazt a személyt támogatják a kormányfői tisztségben. Ígéretet tettünk arra, hogy másfajta politikát fogunk folytatni, nem akarunk mindenféle szövetségeket kötni, ahogy eddig volt, hogy aztán egymás között osztogassuk el a miniszteri, államtitkári, prefektusi, intézményvezetői tisztségeket” – mondta az USR elnöke. 
 
Nicuşor Dan elmondta még, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy USR-tagok is tisztséget vállaljanak a választások utáni Cioloş-kormányban. 
 
„Minden bizonnyal mi is tárgyalni fogunk majd a jövendőbeli miniszterelnökkel, aki remélhetőleg Dacian Cioloş lesz. De mi elsősorban a kormányprogramhoz kívánunk majd hozzászólni, nem tisztségeket kiharcolni magunknak. Amennyiben Dacian Cioloş majd úgy ítéli meg, hogy egy bizonyos minisztériumot az USR valamelyik tagja tudna a legjobban irányítani, nem utasítjuk el a kinevezést” – fogalmazott Nicuşor Dan. 

Hirdetés