Indul az USR a decemberi választásokon

Összegyűjtötte a 200 ezer aláírást a 2013-as tüntetésekből kinőtt új párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség.
Hirdetés
Összegyűjtötte a parlamenti választáson való induláshoz szükséges 200 ezer aláírást az Uniunea Salvați România (USR) nevű új párt – jelentette be hétfő délután Nicușor Dan, a párt elnöke. A biztonság kedvéért szerdáig folytatják a gyűjtést az országban, csütörtökön összesítik az aláírásokat Bukarestben, és pénteken nyújtják be a Központi Választási Hatóságnak.
 
Hozzátette, hogy ha bejutnak a parlamentbe, kezdeményezik ennek a küszöbnek az eltörlését, hogy minél több ember és alakulat ilyen adminisztratív akadály nélkül indulhasson a választásokon.
 
Az USR a Román Akadémián matematikusként dolgozó Nicușor Dan műemlékvédelmi egyesületéből, a Salvați București (Mentsétek meg Bukarestet) egyesületből és a Verespatak megmentéséért 2013-ban zajlott országos tüntetésekből nőtt ki. 
 
Előbb az Uniunea Salvați București pártot jegyezte be idén, hogy jelöltjeik közösen indulhassanak a bukaresti önkormányzati választáson, ahol a párt a PNL-t is maga mögé utasítva 30 százalékkal a második lett, egyik kerületi polgármester-jelöltje pedig, Clotilde Armand kis híján megszerezte a tisztséget.
 
Dan a júniusi választások éjszakáján jelentette be, hogy országossá bővítené a pártot, amelynek azóta sorra alakultak meg a területi szervezetei, illetve meglévő helyi alakulatok kötöttek vele szövetséget, mint például a marosvásárhelyi POL (Szabad Emberek Pártja) vagy a jászvásári városvédő egyesület.
 
Az USR a parlamenti választáson induló pártok közül elsőként hozta nyilvánosságra a választási programját. Nicușor Dan reményei és a legújabb felmérések szerint is az alakulat akár a voksok tíz százalékát is megszerezheti a decemberi választáson.

Hirdetés