Elveszettnek hitt Czóbel-festmény került elő

Száz éve kallódott el, és alig egy hónap múlva el is árverezik.
Hirdetés
Több mint 100 év lappangás után került elő Czóbel Béla elveszettnek hitt Ringelspiel (Körhinta) című festménye, amely a BÁV őszi művészeti aukciójának egyik kiemelt tétele lesz; 12 millió forintos kikiáltási árról indul a licit a november 10-i árverésen, a MOM Kulturális Központban.
 
A nemrég előkerült kép az életmű egyik utolsó láncszeme, de fontos adalék a nagybányai festészet történetének feldolgozásában is – közölte az aukciósház hétfőn az MTI-vel.
 

A festmény egy régi BÁV-gyűjtő kollekciójában volt eddig,

ahol a cég szakértői fedezték fel. A festményt egy restaurátor tisztította meg, azután lettek ismét láthatók a kép vibráló színei. Közben Barki Gergely képvadász-művészettörténész kutatómunkájának köszönhetően bontakozott ki a festmény valódi jelentősége a Czóbel-életművön belül.
 
Az 1912-es nagybányai tárlaton Czóbeltől hat festményt állítottak ki, ebből ötöt már korábban beazonosítottak, és csupán a körhintát ábrázoló képet keresték a szakértők. A most felbukkant posztimpresszionista főmű mindenképpen továbblépés a mester életművében az 1904 nyarán, Nagybányán készített plein air naturalizmus és az impresszionizmus készletével operáló festményekhez képest. Mivel a dátum szerint a festmény ugyanebben az évben készült, nagy valószínűséggel 
 

Czóbel Béla 1904 szeptemberének végén festette Franciaországban.

A színes ruhák kavalkádja már az őszi ruhatárról árulkodik, a zöld lombok, a nap ellen védő szalmakalapok pedig az indián nyarat idézik. 
 
Bár a helyszín a kép alapján nehezen beazonosítható, legvalószínűbb mégis, hogy egyik kedvenc helyén, a párizsi műteremlakásához közeli Luxembourg-kertben festette, amit ma is jellemeznek az évszázados körhinták, illetve közkedvelt a családok körében is.
 
A festményt feltételezhetően már 1905-ben kiállították Franciaországban Soleil d’automne (Őszi nap) címmel. A Körhinta a művész festészetének egy átmeneti fázisát örökíti meg, ahol a hangsúlyos kék kontúrok helyett egységes tarka színfoltok adják a kép szerkezetét.

Hirdetés