Cannes-i filmeket nézhetünk a hétvégén – Kolozsváron is

A Cannes-i szemle legjobb alkotásait mutatják be a romániai közönségnek.
Hirdetés

A Toni Erdmann című film vetítésével kezdődött meg Bukarestben, a Cinema PRO moziban a Les Films de Cannes a Bucarest (Cannes-i filmek Bukarestben) című fesztivál. Az ünnepi megnyitón jelen volt a film rendezője, Maren Ade is. A fesztivál történetében először a bukaresti vetítésekkel párhuzamosan Kolozsváron, Temesváron és Jászvásáron is vetítik a filmek egy részét.

Maren Ade a megnyitón azt mondta, nagy örömöt jelent számára visszatérni Bukarestbe, két évvel a Toni Ermann forgatása után. Cristian Mungiu az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott: mint minden évben, idén is igyekezett a Cannes-i szemle legjobb alkotásait bemutatni a romániai közönségnek, és ez sikerült is, tekintve, hogy

minden díjazott versenyfilmet sikerült elhozni.

Szombat a fesztivál Arany Napja, 13.30 órától a legjelentősebb filmszemlék díjazott alkotásai kerülnek bemutatásra: Lav Diaz Ang babaeng humayo (The Woman Who Left) című filmje, amely a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját nyerte el; Gianfranco Rosi Tűz a tengeren (Fire at Sea) című dokumentumfilmje, amely Berlinben Arany Medvét kapott; és Ken Loach rendezésében az Én, Daniel Blake (I Daniel Blake), amely Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát.

A fesztiválon ugyanakkor a román filmtermés legújabb alkotásait is bemutatják, egy részük év végéig kerül a mozikba, de olyanok is lesznek közöttük, amelyek munkafolyamata még nem fejeződött be, az alkotók reménye szerint a jövő évi fesztiválokon szerepelnek majd. A fesztivál történetében először a bukaresti vetítésekkel párhuzamosan

Kolozsváron, Temesváron és Jászvásáron is vetítik a filmek egy részét.

A Les Films de Cannes a Bucarest fesztivál szervezői a Cinemascop Egyesület és a Voodoo Films, partnerek: Franciaország Nagykövetsége, a Bukaresti Francia Intézet, valamint a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum.

Hirdetés

A fesztivált a Kulturális Minisztérium, a Román Országos Filmközpont, a SACD/Societe des Auteurset Compositeurs Dramatiques, a Bukaresti Polgármesteri Hivatal Kulturális Programközpontja (ARCUB), a Román Kulturális Intézet, a Goethe Intézet és Finnország Nagykövetsége finanszírozta.

A kolozsvári vetítésekről itt tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Hirdetés