Bíróság elé állhat a függetlenséget akaró volt katalán elnök

Madrid nagyon visszafogná a katalánok önrendelkezési törekvéseit. Ismerős a helyzet?
Hirdetés

Bíróság elé kell állnia Artur Mas volt katalán elnöknek, amiért 2014 november 9-én, a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére, függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában – közölte döntését a katalán legfelsőbb bíróság csütörtökön Barcelonában.

A politikusnak polgári engedetlenség és hatalommal való visszaélés miatt kell felelnie, amiért 10 évre eltilthatják közhivatal viselésétől.

A bíróság ugyanakkor elutasította a közpénzek hűtlen kezelésének vádját, amely háromtól hat évig terjedő börtönbüntetést vonna maga után.

A volt katalán elnök egykori helyettesének, Joana Orteganak és Irene Rigau volt regionális oktatásügyi miniszternek is bíróság elé kell állnia, amiért közreműködtek a referendum megrendezésében.

Artur Mas azzal hirdette meg a népszavazást két évvel ezelőtt, hogy a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni. A spanyol kormány azonban azzal érvelt, hogy az sérti a spanyol nép szuverenitását, a katalán függetlenségről csak országos referendumot lehet tartani, amit viszont a katalán vezetés utasított el.

Az alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazás megtartását, ám a katalán kormány azt „alternatív népszavazásnak” nevezve mégis megrendezte.

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint 2,3 millióan vettek részt a referendumon.

Hirdetés

Ezen belül a függetlenséget és az elszakadást mintegy 1,8 millióan (80 százalék) támogatták.

A szimbolikus népszavazást Artur Mas katalán elnök teljes sikerként, a spanyol kormány viszont színtiszta propagandaként és a katalánok megtévesztéseként jellemezte.

Katalóniában most ismét népszavazást tervez az új kormány. Carles Puigdemont, jelenlegi katalán elnök a parlamentben jelentette be szeptember végén, hogy egy év múlva, 2017 szeptemberében referendumot tartanak a katalán függetlenségről, amelyet a spanyol állam jóváhagyása nélkül is megrendeznek.

A politikus szerint Katalónia 2017 júniusára már felkészült lesz arra, hogy elindítsa az elszakadási folyamatot Spanyolországtól, az átmenetet az önálló állam felé.

Hirdetés