Összegyűjtötte az RMDSZ az indulását támogató aláírásokat

Még többet is, mint amennyi szükséges. Külföldön is indít jelölteket.
Hirdetés
Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indít jelölteket a decemberi parlamenti választásokon az RMDSZ, és összegyűjtötte az ehhez szükséges támogató aláírásokat – jelentette be Kelemen Hunor Temesváron.
 
Az RMDSZ szombati hírlevele szerint a Temes megyei RMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélésén a szövetségi elnök rámutatott: az RMDSZ célja, hogy arányos képviseletet biztosítson az erdélyi magyarságnak. A bánsági megyében, ahol szórványban él a magyarság, a parlamenti képviselet megőrzése a prioritás.
 
Ez a választás a jövőről a biztonságról és megújulásról szól, a politizálást pedig még inkább a közérdeknek, a közjónak, a közösség szolgálatának kell alárendelni – hangoztatta Kelemen Hunor.
 
„Lesz egy közigazgatási reform, amelynek a stratégiáját már elfogadta a kormány, és ami abban van, az egy katasztrófa: ha ez így maradna, a Székelyföldtől a Partiumig, vagy éppen a Bánságig, mindnyájan a vesztesei lennénk. Ezt a parlamentben nekünk módosítanunk kell, és nem szabad hagynunk, hogy ezen elképzelés mentén szülessen meg a közigazgatási reform” – részletezte az RMSZ elnöke.
 
A jövőbeni események között említette az alkotmánymódosítást, illetve a teljes oktatási intézményrendszer reformját is, amelynek a magyar oktatás lehet a nagy vesztese. Szintén a közeljövőben, 2018-ban ünnepli Románia az Erdéllyel való egyesülés centenáriumát, amely kapcsán az elmúlt száz évben sem közeledett a románok és a magyarok álláspontja.
 
Kelemen Hunor szerint ilyenképpen a parlamenti választás a biztonságról is szól, hiszen az elkövetkező időszakban várható fordulatok olyan helyzeteket teremthetnek a magyarság számára, amelyekben meg kell védeniük kiharcolt jogaikat, legyen szó oktatásról, nyelvhasználatról, vagy éppen a helyenként megvalósuló kulturális autonómiáról.
 
A harmadik legfontosabb cél, a megújulás tekintetében Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ jelöltlistáin rengeteg új jelölt szerepel, több nő és több fiatal, idén egy szórványból érkező jelölt is helyet kap Hargita megye listáján. Választói igényre válaszolva ugyanakkor az RMDSZ az MPP-vel is együttműködik, két befutó helyet biztosítva számára saját listáin.
 
A jelöltlisták támogatására összegyűlt 230 ezer aláírást hétfőn adja le az RMDSZ Bukarestben a központi választási bizottságnál.

Hirdetés