Félrerestauráltak egy római várat, nem lehet a világörökség része

„Hozzáértő” kezek alatt valami mássá változott át a Konstanca megyei várrom.
Hirdetés

Nem válhat az UNESCO kulturális világöröksége részévé egy Konstanca megyei római várrom, mivel a felújítása szakszerűtlenül történt.

A kulturális minisztérium keretében működő LIMES szakértői bizottság, amely a római északi határvonalán álló várak összesítésével foglalkozik, a helyszínen megállapította, hogy a Duna partján fekvő Capidava ókori erőd felújítási munkálatai jelentősen megváltoztatták a romokat.

A restaurálást a Konstanca megyei tanács kezdte el európai alapokból, de közbejött egy DNA-vizsgálat, így az eredetileg tervezett 2015. decemberi határidőt két évvel meghosszabbították. A tanács persze elesett az EU-pénzektől, így saját forrásaiból próbálja befejezni a restaurálást.

A munkálatok azonban tíz hónappal korábban abbamaradtak, a szakértők pedig siralmas állapotokat találtak a helyszínen. A vár restaurálása teljesen szakszerűtlenül történt, a falak, a tornyok, a kapuk teljesen másképpen néznek ki, mint ahogy kellene, mivel oda nem illő technikát alkalmaztak (stílus- és koridegen cement, vasbeton, nem odaillő kövek használata stb.).

A minisztérium most megpróbálja megvizsgálni, hogyan lehet a felújítást visszacsinálni, mivel a várat a jelenlegi állapotában nem lehet UNESCO-világörökséggé nyilvánítani. A LIMES-bizottság szerint a Capidava-projektnek minden esélye megvolt, hogy mintául szolgáljon más hasonló történelmi műemlékek restaurálásához, ehelyett elrettentő példája lett a szakszerűtlenségnek és a hozzá nem értésnek.

Hirdetés

További fotók itt.

Hirdetés