Gyorsabban áll a házhoz a bünti

Amennyiben Ön autóba vágja magát, elutazik és elfelejti leperkálni az úthasználati díjat.
Hirdetés

Romániában, ugye, az a törvény, hogy ha egy polgár autóval elutazik egy másik helységbe, akkor indulás előtt ki kell fizetnie az úthasználati díj ellenértékét. Mert ha nem teszi meg, és a valahol ravaszul kihelyezett videokamerák elcsípik a frakkját, bizony csípős büntetést kap.

Na de mikor? A jelenlegi helyzet szerint a vétkes autóvezető akár egy évnél többet is nyugodtan ülhetett a babérjain, míg egyszer csak, derült égből villámcsapás gyanánt, rátalált a rossz hírre a postaládában. (Amikor történetesen épp nem is volt bűnös.)

Ezen az áldatlan helyzeten kívánt változtatni az RMDSZ, amikor egy törvénytervezetet állított össze az ügyben. A szenátus szerdán meg is szavazta a tervezetet, tehát tetszett nekik. Miről is van szó? A vétkesnek a kihágás pillanatától számított legtöbb 30 nap múlva kézhez kell kapnia az úthasználati díj kifizetésének elmulasztása miatt kirótt büntetésről szóló értesítést. Ez alatt az idő alatt a jegyzőkönyvet is el kell készíteni, amihez csatolni kell a bizonyító erejű fotókat. Ha a vétkest egy közúti ellenőrzés során csípik fülön, az értesítési határidő 15 napra rövidül.

Amennyiben a hatóság nem tartja be a határidőket, bármely kihágási jegyzőkönyv automatikusan érvényét veszíti. 

Az RMDSZ törvénytervezetének következő állomása a képviselők háza lesz, amely döntő fórum az ügyben.

Hirdetés

 

Fotó: m.stireazilei.ro

Hirdetés