Romániai megfigyelők is részt vesznek a kvótanépszavazáson

Összesen huszonhárom nemzetközi megfigyelő vigyáz a referendum tisztaságára.
Hirdetés

Öt nagykövetség és három szervezet összesen huszonhárom nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát a vasárnapi országos népszavazásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adataiból.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint a nagykövetségek közül Mongólia mellett Dánia, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Hollandia nagykövetsége delegált 12 megfigyelőt.

Mellettük még Románia Nemzeti Választási Irodája,

Dél-Korea Nemzeti Választási Bizottsága és Lettország Központi Választási Bizottsága küldött 11 megfigyelőt.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője a választások megfigyelése érdekében figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét.

A nemzetközi megfigyelő többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, és

felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre.

Hirdetés

Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál, amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n  közzé is teszi.

Hirdetés