Pénzügyminiszter: nem növelik a járulékokat

A tárcavezető ezt a parlamentnek ígérte meg, miután kiszivárgott egy ijesztő tervezet.
Hirdetés

A román költségvetési hiány az adócsökkentések és béremelések ellenére sem haladja meg idén a bruttó hazai termék 3 százalékát, de csak középtávon, 2020-ig várható, hogy az államháztartási hiány az ország célkitűzéseiben szereplő 1 százalék körüli szintre csökkenjen – jelentette ki Anca Dragu pénzügyminiszter hétfőn.

A bukaresti szakértői kormány tárcavezetője a képviselőház plénuma előtt felidézte: az idén január elsejétől bevezetett négy százalékpontos áfacsökkentés, a költségvetési kiadások növelésével együtt 23 milliárd lejes  többletterhet rótt a büdzsére, ami a GDP 3 százalékának felel meg. A roppant szűk költségvetési mozgástér miatt Romániának 2017-ben is csak óvatos bérpolitikával és a strukturális reformok folytatásával van esélye a kitűzött 2,9 százalékos keretek közé szorítani hiányt – vélte a miniszter.

Az új adótörvénykönyv szerint jövőre további egy százalékponttal, 19 százalékra csökkentik az áfát. Románia az – adócsökkentést hevesen ellenző – Európai Bizottsággal idén abban állapodott meg, hogy 2017 után évente fél százalékkal csökkenti államháztartási hiányát. Az EB egyébként jövőre 3,4 százalékos deficitet valószínűsít Romániában.

A minisztert azért hívták a parlament elé, mert egyik – azóta már lemondatott – államtitkára a tb-járulékok rendszerének gyökeres átszervezéséről szóló tervezetet szellőztetett meg a sajtóban. Dragu a törvényhozókat arról biztosította: a szakértői kormány csak az adózást egyszerűsítő intézkedésekben gondolkozik, de nem készül az adózási szabályok megváltoztatására, és sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldalon nem fogja megemelni a járulék-befizetési kötelezettség szintjét.

A pénzügyminiszter szerint a 2017-es költségvetést csak a decemberi parlamenti választások után megalakítandó új kormány fogja kidolgozni.

Hirdetés