Bepanaszoltak két gyűlöletkeltéssel vádolt parlamenti képviselőt

Sebastian Ghiţă és Bogdan Diaconu az Oprea ellen tüntető civilekről azt állították, hogy Soros György pénzeli őket.
Hirdetés

Civilek emeltek panaszt Sebastian Ghiţă (Szociáldemokrata Párt, PSD) és Bogdan Diaconu (Egyesült Románia Párt, PRU) ellen a legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészségen fenyegetés, uszítás és gyűlöletkeltés miatt. A Románia Kezdeményezés (Inițiativa România) civil mozgalom tagjait az bosszantotta fel, hogy a két parlamenti képviselő valótlanságokat állítva rágalmazta a csütörtökön és pénteken utcára vonuló bukaresti tüntetések civil szervezőit.

Ghiţă és Diaconu azt állították, hogy a Gabriel Oprea elleni tüntetést Soros György amerikai üzletember által felbérelt csoportok szervezik, melyek az egész társadalmat behálózzák.

A civilek azzal indokolták feljelentésüket, hogy a két politikus a legundorítóbb politikai diskurzust művelik, mely hazugságra, idegengyűlöletre, erőszakra való felbujtásra épül, amelyet a civil társadalom nem tűrhet el tovább. Hozzáttették: egyedül Putin Oroszországában fordulhat elő az, hogy betiltják a civilek külföldről történő finaszírozását. Ugyanakkor Soros György és más nemzetközi szervezetek védelmére is keltek, mondván: elismerésre méltóak a demokrácia megerősítésére irányuló törekvések. 

Hirdetés