Oprea még mindig nem dühítette fel eléggé Kolozsvárt

Pedig igazán rászolgált. Az eleve bukott politikus ellen alig pár százan vonultak utcára a kincses városban.
Hirdetés
Közfelháborodást okozott, de nem vonultak tüntetők ezrei az utcára amikor kiderült, hogy plagizált, akkor sem, amikor belügyminisztériumi pénzek illegális felhasználása miatt emeltek vádat ellene, illetve amikor titkosszolgálati keretből vásárolt luxusautót. Dühös, de hamar csillapodó mozgolódást az váltott ki, amikor  – egyébként jogosulatlanul igénybe vett – rendőri konvoját felvezető egyik motoros rendőr meghalt.
 
Az egy évvel ezelőtti eset csak azért került ismét elő, mert a szenátus a napokban megtagadta DNA arra vonatkozó kérését, hogy bűnvádi eljárást indítson Gabriel Oprea ellen Bogdan Gigină halála miatt. A gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt volt kormányfő-helyettest 73 szenátortársa szavazata mentette meg – igaz, csak néhány hónapra, hiszen hamarosan lejár a mandátuma.
 
Tüntetés Kolozsváron Oprea ellen
 
A szenátus ezen cselekedete bőven elegendő szikrát nyújtott ahhoz, hogy a Colectiv tűzvész miatt kialakult tavalyi civil tüntetés-sorozat, melynek nyomán szakértői kormánya lett az országnak, legalább egy este erejéig új erőre kapjon. Bár sokkal kevesebben, alig pár százan vonultak ma (csütörtökön) délután Kolozsvár utcáira, a jelszavak és az arcok is hasonlóak volt a tavaly év végihez.
 
Ugyanerről számolnak be a bukaresti helyszíni tudósítások is, ahol azonban megjelentek olyanok is, akikről a Colectiv-tüntetésekkor kiderült, hogy agitátorok voltak.
 
Ez a hangulat azonban nemhogy kormányváltásra nem lenne elégséges, de a már eleve bukott, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt politikus kivizsgálásának meggyorsítására sem lesz az.
 
 
A Facebookon szerveződött kolozsvári tüntetés legfőbb üzenete az volt, hogy újra kell gondolni a mentelmi jog intézményrendszerét, ugyanis megengedhetetlen, hogy e mögé bújva egyes politikusok súlyos bűncselekményeket úszhatnak meg. „Igazságot, és nem sérthetetlenséget akarunk!” – skandálta többek között a tömeg.
 
 
Egy felszólaló kifejtette: nem tartja helyesnek, hogy a képviselők nem vonhatóak felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, miközben mindenki más ellen eljárás indul, ha bűntényt követ el. Szerinte ideje megszüntetni a politikusok törvényben szabályozott sérthetetlenségét.
 
Tüntetés Kolozsváron Oprea ellen
 
Egy másik hangadó a rendőröket hiányolta a térről, nem azokat, akik biztosítják a helyszínt, hanem a Bogdan Gigină családjával szolidarizáló erőket.
 
Tüntetés Kolozsváron Oprea ellen
 
A kolozsvári demonstráción többször felcsendült az „Együtt megmentjük egész Romániát!” jelmondat, illetve a Nicuşor Dan-féle mozgalomból lett párt, az USR neve is, de jelen voltak, bár nem skandáltak külön jelmondatokat a transzilvanisták is.  
 
A mindenkori hazai utcai tüntetések örökös visszatérő eleme a korrupció elítélése, így nem maradhattak el a DNA-t és Laura Codruța-Kövesit biztató rigmusok sem. A pártok egymást váltva lopnak! – csendült fel többször is.
 
 
A mintegy 300 fős tömeg a szokásos útvonalon tett egy kört a belvárosban, majd alig másfél órával a kezdés után már oszolni is kezdett.
 
Bukarestben egyébként  mintegy háromezren vonultak a parlament épülete elé és követelték nagyjából ugyanazt, mint Erdély fővárosában.

Hirdetés