Megállapodott az RMDSZ és az MPP

A polgári párt két befutó helyet kap az RMDSZ listáin a december 11-i parlamenti választáson, és együttműködnek a teljes, 2016–2020-as parlamenti ciklusban.
Hirdetés
Új megállapodást kötött az RMDSZ és az MPP (2014-ben már kötöttek egyet az akkori EP-választások előtt) a két politikai alakulat együttműködéséről a 2016-os parlamenti választáson és az azt követő parlamenti ciklusban. A megállapodás szövege azután vált nyilvánossá, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Biró Zsolt, az MPP elnöke csütörtök délelőtt aláírta a dokumentumot.
 
Eszerint az MPP két befutónak tekinthető helyet kap az RMDSZ parlamenti képviselői jelöltlistáján: egyet Hargita megyében és egyet Kovászna megyében, és szakértői szinten beleszólhat a választási program kialakításába. Indíthat továbbá egy-egy képviselőjelöltet Bihar, Kolozs, Szatmár, Maros és Máramaros megyében nem befutó helyen. A jelöltek személyét a két alakulat megyei szervezetei egyeztetik, a jelöltlistákat az országos vezetőség véglegesíti legkésőbb szeptember 30-án.
 
A megállapodás szerint az MPP-seknek (helyi vezetőktől az országos vezetőkig, illetve bármilyen választott tisztséget betöltőkig) nemcsak hogy nem szabad támogatniuk független honatya-jelölteket, hanem részt kell vállalniuk az RMDSZ kampányában: aláírásokat kell gyűjteniük a jelöléshez, képviselniük kell a közös választási programot, a kampány fő üzeneteit.
 
Az MPP képviselővé választott tagjai elfogadják és betartják az RMDSZ-frakció szabályzatát, a jelöltek pedig aláírják, hogy vállalják az RMDSZ választási programját, és hogy nem működtek együtt a hírszerző szolgálatokkal se 1989 előtt, se utána.
 
Az nem része a megállapodásnak, de kérdésre Kelemen Hunor elmondta, az MPP parlamentbe bejutó képviselőinek természetesen nem kell az RMDSZ kasszájába befizetni képviselői jövedelmüknek azt a hányadát, amelyet az alapszabályzat előír minden, RMDSZ-színekben tisztséget szerzett politikusnak. Ilyen szabály az MPP-ben is létezik, erősítette meg Biró Zsolt.
 
Az MPP-s jelölteknek nem kell lemondaniuk párttagságukról, mert az RMDSZ nem párt, és esetükben az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa felmentést ad az alapszabályzat azon előírása alól is, miszerint nem lehet az RMDSZ jelöltje az, aki korábban az RMDSZ ellenében indult választáson. A kampányt pedig közösen fogják finanszírozni a befutó helyekkel arányosan – hangzott el.
 
A befutó helyeket egyébként úgy számolták ki – magyarázta Kelemen Hunor –, hogy megnézték, hol hány mandátuma van az RMDSZ-nek, és erre vetítették rá az idei önkormányzati választások eredményeit.
 
Kelemen Hunor és Biró Zsolt
 
Kelemen Hunor és Biró Zsolt | Fotók: Szabó Tünde
 
Helye és ideje van a versenynek, illetve helye és ideje van az együttműködésnek – válaszolta Biró Zsolt a kérdésre, hogy mi történik az MPP szlogenjével: A választás szabadsága. Mindkét alakulat belátta, hogy a parlamenti választásokon együtt kell működniük, Biró szerint azért nem indult az MPP már 2008-ban és 2012-ben sem, hogy ne veszélyeztesse az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét.
 
A mostani megállapodás preambulumában viszont hangsúlyozzák, hogy mindkét alakulatot megilleti a szervezeti és arculati önállóság joga, és Biró Zsolt szerint ezzel a megállapodással szentesítették azt az erdélyi magyar többpártrendszert, amelyért a Polgári Szövetség megalakításakor küzdöttek.
 
A megállapodás előzménye nemcsak a 2014-es együttműködés, hanem az is, hogy idén a júniusi önkormányzati választásokon sem versenyzett mindenhol az RMDSZ és az MPP, Gyergyószentmiklóson például nem indított az RMDSZ polgármesterjelöltet, a parlamenti választásra és ciklusra szóló megállapodást mégsem volt könnyű összehozni az elmúlt években felgyűlt helyi törések, konfliktusok miatt, amelyek nem igazán ideológiai jellegűek – mondta Kelemen Hunor. 
 
Az RMDSZ-eseknek is el kell fogadniuk például, hogy Udvarhelyszéket Biró Zsolt és nem egy helybéli fogja képviselni, vannak olyan szövetségi érdekek, amelyek felülírják a helyi érdekeket, illetve ez olyan áldozat, amit meg kell hozni az együttműködés érdekében, mondta Kelemen. 
 
A honatyáknak az egész erdélyi magyarságot kell képviselni Szatmárnémetitől Kommandóig, mondta az egyébként Maros megyében élő Biró Zsolt, Hargita megyei helyét pedig az is indokolja, hogy ott az MPP több városban nyert polgármesteri tisztséget (négy), mint az RMDSZ (három).
 
Egyik elnök sem tartja diadalmenetnek a megállapodást, de a választói igények felmérése és a választási aritmetika egyaránt azt mutatja, hogy szükséges. Biró Zsolt szerint az önkormányzati választások eredményei is igazolják: Kolozs megyében ötről hétre nőtt a magyar megyei tanácsosok száma, Maros megyében 13-ról 15-re. Felelős politikai alakulat pedig szerinte igenis törekszik törvényhozási képviseletre, amit szerinte Bukarestben külön kvóta kellene, hogy biztosítson a magyaroknak. Egy ilyen javaslat szerepel is az MPP programjában – mondta.
 

Az EMNP erről a vonatról már lemaradt

– derült ki az aláírást követő sajtótájékoztatón. Az RMDSZ szövetségi elnöke üzenetet váltott a Néppárt elnökével, de találkozni végül nem találkoztak, taglalta Kelemen Hunor, aki szerint párbeszédre mindenképp szükség van az EMNP-vel, de például az alapján, amiket Toró T. Tibor stratégiai alelnök nyilatkozott nemrég, tényleges megállapodásra nem lett volna szerinte esély.

Hirdetés