Volt SRI-s tiszt is érintett a Black Cube-ügyben

A volt titkosszolga a korrupcióellenes főügyész megfigyelésében működött közre.
Hirdetés

Újabb gyanúsítottját vette őrizetbe kedden a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész elleni megfigyelési ügyben. A DIICOT harminc napos előzetes letartóztért a román állampolgárságú férfi esetében, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori, a terrorelhárításban tevékenykedő alezredese. Az ügyészek szerint ő bérelte fel az izraeli Black Cube magánnyomozó irodát, mivel a terhelő adatok gyűjtése és az érintettek lejáratása révén akart bosszút állni azért, mert a DNA korrupciós vádak miatt bíróság elé állította. Az akciót egyébként „Tornádó” névre keresztelték.

Mint arról beszámoltunk, a DIICOT még áprilisban közölte, hogy egy, volt titkos ügynököket foglalkoztató izraeli magánnyomozó iroda Laura  Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze ellen kémkedett, azzal a céllal, hogy lejárató információkat szerezzenek róla.

A négy gyanúsított közül ketten – Dan Zorella és Avi Yanus – volt hírszerzők, akik az izraeli Black Cube nevű magánnyomozó iroda alapítói és ügyvezető igazgatói. A cég tiszteletbeli elnöke idén március 17-én bekövetkezett haláláig nem más volt, mint Meir Dagan , aki az izraeli hírszerzés, a Moszad igazgatója volt 2002 és 2011 között.

Az ügyészek szerint Zorella és Yanus a Black Cube két másik alkalmazottjával, Ron Weinerrel és David Geclowiczcsal együtt bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy telefonhívásokkal zaklassák és fenyegessék áldozataikat, és számítógépes bűncselekményeket kövessenek el.

Hirdetés

A gyanúsítottak megszerezték a nyomon követett személyek internetes postafiókjainak jelszavát, és törvénytelenül lemásolták a postafiókokban található információkat.

Weinert és Geclowiczot még akkor őrizetbe is vették. Az ügyészség szerint előbbi felelt az informatikai ügyekért, míg utóbbi lépett kapcsolatba a célszemély ismeretségi körébe és családjához tartozó személyekkel. Mindkettejük tevékenységét a magánnyomozói irodából koordinálták.

Hirdetés