Kerítést építene a határra Temes megye tanácselnöke

De csak végső megoldásként. Tavaly még annak a kormánynak volt a tagja, amely hevesen ellenezte a kerítésépítést.
Hirdetés
Kerítést építtetnének a szerb-román határra a növekvő migrációs nyomás kivédésére a térség egyes romániai polgármesterei – írta szerdai számában a Krónika. A napilap Sorin Grindeanut, a Temes megyei önkormányzat elnökét idézi, aki korábban távközlési miniszter volt, a Pressalert.ro temesvári hírportálnak adott interjúban tért ki erre. 
 
Felhívta a figyelmet, hogy bár korábban úgy látták: Romániát elkerüli a menekülthullám, az elmúlt hetekben egyre többen próbálkoznak az illegális határátkeléssel a szerb-román-magyar hármas határ térségében. Közölte: az érintett települések vezetőivel konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy a polgármesterek többsége magyar mintára kerítést építene a román-szerb határszakaszon. A tanácselnök leszögezte: ezt végső megoldásnak tartja, de egyáltalán nem zárja ki.
 
Sorin Grindeanu valószínűsítette, hogy a közeljövőben fokozott nyomás nehezedik a bánsági régióra, ami szerinte megfelelő válaszlépéseket igényel a hatóságok részéről.
 
„Jó lenne, ha az illetékesek nem bukaresti és szebeni fejjel gondolkodnának, miszerint az ország közepén amúgy sem haladnak keresztül a menedékkérők. Minden eshetőségre fel kell készülni, ha figyelembe vesszük, hogy Szerbia irányából szárazföldi úton Temes és Krassó-Szörény megyén keresztül érkezhet migránshullám. Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy adott esetben a határ menti települések polgármestereivel Bukarest számára nem tetsző döntéseket hozzunk” – nyilatkozott a szociáldemokrata politikus.
 
A Krónika arra emlékeztetett, hogy Victor Ponta korábbi miniszterelnök – akinek kormányában Grindeanu is tisztséget viselt – tavaly „szégyenletes magatartásnak” nevezte, hogy Magyarország kerítést épít déli határán, a bukaresti külügyminisztérium pedig helytelenítette, amikor a budapesti kormány bejelentette: adott esetben a Romániával közös határán is drótakadályt emel.
 
Darius Postelnicu, a román-szerb határ mentén fekvő Zsombolya polgármestere a Krónikának elmondta, nem kívánja megszabni a bukaresti kormánynak, milyen módszereket alkalmazzon, de elvárja, hogy tartóztassa fel a bevándorlókat. Radu Asaftei, Nagyszentmiklós alpolgármestere egyelőre nem tartotta indokoltnak a kerítésépítést. A liberális elöljáró szerint eddig elégséges módszernek bizonyult, hogy egy kétoldalú egyezmény alapján a román hatóságok visszatoloncolják Szerbiába az illegális határátlépőket.
 
Románia augusztus közepétől megerősítette délnyugati határainak védelmét, a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítőhelikopter segíti.

Hirdetés