Hollande Bukarestben: közös európai haderő kell

Sőt, közös hadiipar is kell. Európát meg kell védeni.
Hirdetés

Európának új korszakra van szüksége védelmének megszervezése és finanszírozása terén – hangoztatta François Hollande francia elnök Bukarestben kedden, miután román kollégájával, Klaus Iohannisszal tárgyalt.

A két elnök közös sajtóértekezletén Hollande úgy értékelte: a terrorizmus elleni küzdelem új, közös védelmi rendszert követel az európaiaktól, a pozsonyi csúcsértekezleten pedig az uniós vezetőknek megoldást kell találniuk az Európai Unió külső határainak védelmére.

Kifejtette: Franciaországnak van Európában a legnagyobb védelmi költségvetése, de szerinte másoknak is növelniük kell védelmi kiadásaikat, hozzá kell járulniuk Európa védelméhez. Rámutatott: Európa nem azért egyesült, hogy „mindenki megtalálja a közös költségvetésében a kedvére való részt”, hanem azért, mert tagállamainak közös értékei és célkitűzései vannak, ezért az unió biztonságát is együttes erőfeszítéssel kell megteremteniük.

Hollande egy közös európai haderő, illetve közös európai hadiipar kialakítása mellett érvelt Bukarestben, amely képes szavatolni a schengeni övezetben, illetve az unió határain belül élők biztonságát anélkül, hogy valamilyen külső erő beavatkozására várna.

Hirdetés

Klaus Iohannis kijelentette: Románia támogatja az európai haderő felállításáról szóló francia–német kezdeményezést, amely szerinte nem konkurenciája, vagy helyettesítője lesz a NATO-nak, hanem az észak-atlanti szövetség és az EU tevékenysége közötti „összefonódás”, amely mindkét fél számára előnyös.

Mit csinál François Hollande Romániában?

– 1991 óta ez az első alkalom, hogy francia államfő hivatalos látogatást tesz Romániában;
– Hollande hétfő este érkezett, kedden kezdte el hivatalos látogatását;
– megkoronázta az Ismeretlen Katona bukaresti emlékművét;
– találkozott Klaus Iohannis államfővel a Cotroceni-palotában;
– Iohannis a Románia Csillaga Érdemrenddel tüntette ki francia kollégáját;
– Hollande Dacian Cioloş miniszterelnökkel ebédelt;
– meglátogatta a Bukarest melletti Măgurelén működő atomfizikai kutatóintézetet, ahol folyamatban van Európa legnagyobb teljesítményű lézerberendezésének megépítése;
– meglátogatta és felavatta az Airbus repülőgépgyár által a Brassó melletti Vidombákon épített helikoptergyárat;
– látogatására elkísérte mintegy harminc francia vállalat igazgatója is.

Hirdetés