Újabb fantasztikus hír az észak-erdélyi autópályáról

Épül egy új szakasz, de természetesen még sokáig nem lesz használható.
Hirdetés

Az utóbbi évtizedekben megszokott rohamtempóban zajlik az észak-erdélyi A3-as autópálya építése: még idén elkészül a 8,7 kilométeres (!!!) Gyalu–Magyarnádas szakasz, de még jó ideig nem lesz használható.

Ennek pedig igen prózai oka van:

útban van a Szamos.

Kellene tehát egy híd, ami összeköti a majdnem kész pályacsonkot az Aranyosgyéresig húzódó teljes ötvenegynéhány kilométeres sztrádaszakasszal.

Az országos autópálya-társaság (CNADNR) vezetője, Cătălin Homor szerint azonban

egyelőre nem lesz híd,

mivel a megépítésére csak a következő hetekben írnak ki tendert. Jóllehet a pályázatot 2015-ben elindították, de az idei év elején le is állították, mivel kiírás dokumentációja hiányos volt, így a CNADNR elrendelte a kiegészítését. Ez májusban el is készült, a dosszié azóta a közbeszerzéseket irányító állami ügynökségnél dekkol. Homor szerint néhány héten belül meghirdetik a tendert.

Hirdetés

És mivel a közbeszerzési eljárások Romániában általában rettenetesen hosszú és problémás folyamatok, mire a híd elkészül, az új sztrádaszakaszt valószínűleg megeszi az időjárás és a kihasználatlanság.

Az A3-as sztráda Gyalu–Magyarnádas szakasza 59 millió euróba kerül, a román UMB-Tehnostrade kezdte építeni 2014 augusztusában.

Hirdetés