Dr. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes

Oprea mától nem doktor, november óta nem belügyminiszter és nem helyettes kormányfő. Tegnap óta viszont emberölés gyanúsítottja.
Hirdetés
Mircea Dumitru oktatási miniszter pénteken aláírta azt a rendeletet, amellyel visszavonta plágium vétsége miatt Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter doktori címét.

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács korábban megállapította, a volt miniszterelnök-helyettes plagizált doktori dolgozata megírásakor. Oprea a hét elején közölte, hogy megtámadja a bíróságon a cím visszavonásáról szóló miniszteri rendeletet. Számára ez az utolsó védekezési lehetőség.

A Korrupcióellenes Ügyészség tegnap közölte, hogy Gabriel Opreát a szolgálati visszaéléses ügye mellett gondatlanságból elkövetett emberöléssel is gyanúsítja a hivatalos konvoját felvezető motorosrendőr, Bogdan-Cosmin Gigina halála miatt.

Oprea 2000-ben védte meg A büntetőjogi feljelentés eljárása című doktori dolgozatát a Bukaresti Tudományegyetem jogi karán. Mindvégig ártatlannak vallotta magát, és tagadta, hogy plágiumot követett volna el. Azt kifogásolta, hogy nem biztosították számára a védekezéshez való jogot a tanács előtt. Oprea szerint a szakmai testület nem a 2000-ben hatályos törvények alapján, hanem egy tíz évvel később hatályba lépett, szigorúbb jogszabály alapján minősítette plágiumnak a dolgozatát.

Korábban Victor Ponta volt román miniszterelnök doktori címét is visszavonták szintén plágium vétsége miatt. Oprea a Ponta-kormánynak volt tagja, és a hírszerzés akadémiájának egyik doktori témavezető tanáraként is dolgozott.

Július elején kilenc olyan magas rangú tisztségviselő jelezte írásban az oktatási minisztériumnál, hogy lemondanak doktori címükről, akik Oprea szakmai irányításával szerezték meg a tudományos elismerést a belföldi hírszerzés által működtetett akadémián. Ők azért mondtak le a címükről, mert szintén plágiumgyanúba keveredtek. Az oktatási miniszter ezt a kilenc személyt nem fosztotta meg doktori címétől, ugyanis előbb az egyetemi címeket tanúsító országos tanácsnak kell megvizsgálnia a dolgozatukat.

Hirdetés