Nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány

Pénteken félárbocra engedik a zászlót a közintézmények az olaszországi földrengés román áldozatainak emlékére.
Hirdetés
Nemzeti gyásznapot hirdetett a bukaresti kormány péntekre az olaszországi földrengés román áldozatai emlékére. Erről rendeletet fogadott el szerdán a bukaresti kabinet. A szerdai kormányülésen elfogadott rendelet értelmében pénteken valamennyi közintézménynek félárbocra kell engednie a román zászlót, emellett a kulturális intézményeknek és a közmédiának is a nemzeti gyászhoz kell igazítaniuk műsorukat.
 
A hét elején a kormány rendkívüli ülésen döntött arról is, hogy segélyt nyújt a földrengés román áldozatainak, valamint azok hozzátartozóinak. A csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő múlt szerdai természeti katasztrófa következtében 11 román állampolgár vesztette életét, és többen kórházba kerültek.
 
Az olaszországi tragédia hatására ismét előtérbe került, hogy a romániai intézmények és a lakosság mennyire van felkészülve egy esetleges földrengésre. A legtöbb gond Bukarestben adódik, a települést ugyanis szeizmológiai szempontból Európa legveszélyeztetettebb fővárosaként tartják számon.
 
Gabriela Firea bukaresti főpolgármester szerdán bejelentette, hogy az önkormányzat külön igazgatóságot hoz létre, amelynek feladata kizárólag a földrengés által veszélyeztetett épületek megerősítése. Közölte, az elmúlt tizenöt évben 75 veszélyeztetett épületet erősítettek meg, amiből 18-at az önkormányzat finanszírozott.
 
Az elöljáró által bemutatott statisztikából kiderült, hogy ez csepp a tengerben, ugyanis a fővárosban összesen 774 olyan épület van, amelyek valamilyen mértékben földrengés-veszélyeztetettek. Ezek közül 183-at egyenesen közveszélyesként tartanak számon a hatóságok, közölte a főpolgármester.

Hirdetés