Amerikai nagykövet: ne álmodozzatok román-moldovai egyesülésről!

Az Egyesült Államok chişinăui nagykövete alaposan lehűtötte az unionista politikusok kedélyeit. És persze ki is verte a biztosítékot náluk.
Hirdetés

Alaposan helyre tette James Pettit, az Egyesült Államok moldovai nagykövete mindazokat, akik Románia és a Moldovai Köztársaság esetleges egyesüléséről álmodoznak, illetve ezen témából próbálnak politikai tőkét kovácsolni. A diplomata egy, a Moldovai Köztársaság függetlenné válásának 25. évfordulója alkalmából a moldovai közszolgálati televíziónak adott, vasárnap délután  sugárzott interjúban kerek-perec leszögezte: nem látnák szívesen Moldova beolvadását Romániába.

„Fontosnak tartom, és természetesen ez a politikánk is, de azt hiszem, az itteni politika is, hogy a Moldovai Köztársaság szuverén és független állam maradjon, biztos határok között. A Romániával való egyesülés például, az EU-csatlakozás érdekében vagy bármilyen más indokkal nem praktikus választás, és nem olyan döntés, amely jobbá tenné a dolgokat itt, a Moldovai Köztársaságban” – hangsúlyozta Pettit.

„A Moldovai Köztársaság nem Románia, a Moldovai Köztársaság saját történelemmel bír, és sajátos kihívásokkal küzd. Ezen kihívások egyike, hogy az ország többnemzetiségű, több nyelvet beszélő emberekkel, és ott van persze Transznisztria problémája is, amely még csak nincs is a központi kormányzat ellenőrzése alatt, de amelynek különleges jogállásra van szüksége, a Moldovai Köztársaságon belül” – szögezte le a nagykövet.

Mihai Ghimpu, a moldovai Liberális Párt elnöke „megdöbbentőnek” nevezte Pettit kijelentéseit, szerinte ugyanis azok egyrészt sértik a moldovai polgárok arra vonatkozó jogát, hogy saját maguk döntsenek a jövőjükről, másrészt az orosz birodalmi diplomácia szellemiségét idézik, amelynek részeként az orosz nagykövet még abba is beleszólt, hogy milyen tankönyveket használjanak, hogy milyen nyelven beszélnek, és hogy hogyan határozzák meg magukat nemzetként.

Felháborodottan reagált Traian Băsescu volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke is, aki államfői mandátuma idején Moldova és Románia egyesülésének egyik fő szószólója volt, és jelenleg is ez képezi pártja egyik legfőbb célját. Facebook-oldalán a román történelem elleni durva támadásnak, valamint  a sztálini és a putyini propagandához hasonlatosnak nevezte a nagykövet kijelentéseit, és hivatalos washingtoni állásfoglalást kért.

Hirdetés