Boc gőgje miatt úszhat el Kolozsvár kultfővárosi címe

Ezt a Musai-Muszáj civil mozgalom képviselői állítják, akik szerint még nem késő a zsűri szeptemberi látogatása előtt kihelyezni a többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvár bejárataihoz.
Hirdetés

Musai-Muszáj mozgalom szerint Kolozsvárnak reális esélye van arra, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet, de a többnyelvű táblák hiánya és Emil Boc polgármester kérdéssel szemben tanúsított makacssága veszélybe sodorja a sikert. A civil mozgalom nyílt levélben kéri a polgármestert, hogy még a fővárosi címről döntő zsűri szeptember eleji látogatása előtt helyezzék ki a többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvár bejárataihoz.

A levélben megemlítik, hogy az elmúlt hat évben kiváló szakemberek, intézmények sora, a civil szektor, üzletemberek, a magyar és román egyházak, magyar, román, roma lakosok és a Musai-Muszáj aktivista csoport tagjai is felvállalták és támogatták Kolozsvár jelölését az Európa Kulturális Fővárosa címre. Ebben a kérdésben

a polgármester legnagyobb kritikusai is „egy hajóban eveznek”

– emlékeztetnek a Muszájosok.

A civil mozgalom áttanulmányozta az Európa Kulturális Fővárosa címre jelölt városok (Kolozsvár, Temesvár, Nagybánya, Bukarest) pályázatait, és ennek alapján úgy véli, hogy Kolozsvárnak valós esélye van arra, hogy elnyerje az áhított címet – amennyiben rendeződik a többnyelvűség kérdése. Jó példával jár Kolozsvár előtt Nagybánya vagy Temesvár városa, ahol annak ellenére rendeződött kérdés, hogy „a legnagyobb kisebbségi csoportjuk eltörpül a kolozsvári magyarság számához képest” – írják a nyílt levélben.

„Rendkívül sajnálnánk, ha hat év munkája után a város az Ön gőgje és merevsége miatt bukná el ezt a vissza nem térő lehetőséget”

– róják fel Emil Bocnak a civilek, akik említést tesznek a 2015-re ígért, máig fel nem állított három nyelvű totemek hiányáról és a Minority Rights egyesület peréről is, amelynek szeptember 5-én Boc alperese lesz. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy sikertelen pályázat esetén Kolozsvár polgáraival szemben védhetetlen lesz az az álláspontja is, hogy nem lett volna idő kihelyezni a többnyelvű helységnévtáblákat: az 1206/2001-es Helyi Tanács Határozat – mely kimondja a Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg háromnyelvű tábla kihelyezését – végrehajtása csak a polgármester személyes döntésén múlik.

Hirdetés