Egyelőre nem tülekednek a határon túliak a kvótanépszavazásra

Akik viszont regisztrálnak, azok nagy valószínűséggel szavazni is fognak.
Hirdetés

Mintegy ezer, Magyarország határain kívül élő magyar állampolgár kéri felvételét hetente a levélben szavazók névjegyzékébe – derül ki a Magyar Nemzet Online össszeállításából.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján szereplő adatok szerint augusztus elején 261 005 külhonban élő magyar szerepelt, az elmúlt három hétben ez a szám elérte a 263 940-et. Ez a szám nyilván növekedni fog, mert szeptember 17-ig lehet regisztrálni.

A 2014-es magyarországi választások tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy azoknak, akik kérték felvételüket a választi névjegyzékbe, nagyjából 80 százaléka élni fog szavazati jogával.

Nemrég megírtuk, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közlése szerint az elmúlt hat évben mintegy 850 ezren éltek a kedvezményes honosítás lehetőségével. Ebből több mint 700 ezren választókorú polgárok.

A Magyarország határain túl élő magyar állampolgárok részvételi hajlandósága hatással lehet a népszavazás érvényességére is. A betelepítési kvótáról szóló ferendum ugyanis akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár – a Magyarországon és a határon túl élők egyaránt – több mint fele jelenik meg az urnáknál október 2-án.
 

Hirdetés