Elhitték, hogy róluk szól

Nem is gondolnánk, mennyi fiatalnak volt új élmény az, hogy megkérdezték a véleményét.
Hirdetés
Elkezdték feldolgozni a Rólad szól! karaván kérdéseire kapott válaszokat, és már szervezik az újabb turnét, ezúttal Erdély minden magyar tannyelvű középiskolájába – jelentette ma be a Kolozsvári Magyar Napok ifjúsági sátrában Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.
 
A konzultációs karaván 30 erdélyi településen állt meg, és közel kétezer fiatal véleményét kérdezték meg tantervről, tanórák számáról, továbbtanulási, kivándorlási vagy épp családalapítási szándékaikról. A kérdésekre táblagépeken lehetett válaszolni, majd minden válaszadási kör után nyílt beszélgetéseket kezdeményeztek azokkal, akik megjelentek ezeken a „fórumokon”. 
 
A Rólad szól karaván technikai lebonyolításáról itt írtunk bővebben. A szervezők sikerként könyvelték el azt is, hogy a zárt wifin kommunikáló táblagépek rendszere csak egyetlen helyszínen, Sepsiszentgyörgyön omlott össze, és akkor is gyorsan helyre tudták állítani – árulták el ma a Mit akarnak a mai fiatalok? című beszélgetésen.
 
Geréd Imre és Tamás Réka
 
Geréd Imre és Tamás Réka, a karaván koordinátora
 
Az egyes településeken igyekeztek két csoporttal is elbeszélgetni, illetve rögzíteni a válaszaikat: délelőtt középiskolásokkal, de tanári vagy igazgatói jelenlét nélkül, délután a már érettségizett, fiatal felnőttekkel. A válaszokat korcsoportonként már feldolgozta a felkért kutatóintézet, következik a korcsoportok válaszainak összehasonlító elemzése. 
 
A vázlatos kutatási jelentésből például kiderül, hogy egyik korcsoport sem támogatja, hogy a szavazókort leszállítsák például 16 évre, és mindegyik csoportban enyhe, de mégis többséget képeznek azok, akik szerint nem kell legalizálni a marihuánát. Érdekes, hogy míg a középiskolások többsége mondta azt, hogy elmenne külföldre, a fiatal felnőttek többsége már inkább itthon maradna. A túlnyomó többséget nem vonzza Magyarországra a CSOK, vagyis annak lehetősége, hogy a háromgyermekes családok mintegy húszezer eurós lakástámogatást kapnak.
 
Nagyon sok fiatal mondta azt ezeken a zártkörű beszélgetéseken, hogy mennyire jól esett neki, hogy megkérdezték és kifejthette a véleményét, és többen jelezték azt is, hogy egy-egy kérdésben megváltozott a véleményük a beszélgetés és az ott felmerült más álláspontok, érvelések hatására. 
 
A MIÉRT-hez kötödő szervezők is meglepődtek, hogy az ifjak milyen felszabadultan adtak hangot a véleményüknek iskolai és közéleti kérdésekben, és míg mi a válaszok szakszerű kiértékelését várjuk, addig ők már a szeptemberben induló következő karavánra fókuszálnak.
 
Ifjúsági sátor
 
Az ifjúsági pavilon leplei a ronyszőnyegekkel letakart raklapok mellett csocsót és pingpongasztalt is takargatnak a Deák Ferenc utca elején.

Hirdetés