Halálos robbantásos merényletek Thaiföldön

Többek között egy üdülővárosban is.
Hirdetés

Halálos áldozatokkal járó pokolgépes támadásokat követtek el Thaiföldön csütörtökön és pénteken: néhány órával egy Hua Hin-i kettős robbantás után újabb detonáció történt az üdülővárosban, egy másik pedig Surat Thani tartományban – közölték helyi hivatalos források. A thai rendőrség a robbantásokat „helyi szabotázsnak” minősítette, és közölte: nem köthetőek semmilyen nemzetközi fegyveres szervezethez, vagy az iszlamista terrorizmushoz.

A thaiföldi rendőrség beszámolója szerint péntek reggel két robbanószerkezet lépett működésbe a népszerű tengerparti üdülővárosban, Hua Hinben, nem messze attól a helytől, ahol előző este is robbantás történt. A legfrissebb jelentések szerint az újabb merényletnek egy halálos áldozata és három sérültje van. A rendőrség hozzátette: egy robbanószerkezetet a tűzszerészek hatástalanítottak.

A Hua Hintől mintegy 400 kilométerre délre található Surat Tani tartományban történt pénteki robbantásban egy helyi nő vesztette életét.

„A pokolgép megölt egy önkormányzati alkalmazottat. (…) Úgy gondolom, hogy (a támadásnak) köze van a Hua Hin-i robbanásokhoz” – mondta Surat Tani kormányzója.

A Thaiföld déli részén fekvő Hua Hin üdülővárosban előző este egy ember meghalt és a legutóbbi beszámolók szerint 21-en – köztük turisták is – megsebesültek egy kettős robbantásban. A merényletet Sirikit királyné pénteki születésnapjának előestéjére időzítették az ismeretlen tettesek. Egyelőre senki nem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként, de hírügynökségek felhívják a figyelmet, hogy az ország déli részén fegyveres szeparatista mozgalom tevékenykedik.

Csütörtökön a reggeli órákban a szintén déli Trang tartományban történt robbanás, abban rendőrségi jelentés szerint egy ember meghalt és legalább hatan megsebesültek.

Hirdetés

A thai katonai juntát vezető, egyben a miniszterelnöki tisztséget is betöltő Prajuth Csan-ocsa tábornok elítélte a robbantásos merényleteket. A 2014-es katonai hatalomátvétel vezetője szerint a pokolgépekkel „káoszt akarnak szítani” az országban.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: a támadások időzítése és mérete arra utal, hogy az országot irányító junta ellen irányultak. A rezsim múlt hétvégén sikeres népszavazást tartott az új alkotmányról, amely lehetővé tenné a katonai tanács beavatkozását a politikai életbe a parlamenti választások után is.

A katonai kormányzat szigorú korlátozásokat vezetett be a népszavazás előtt, így betiltották a politikai gyűléseket, a független kampányrendezvényeket és az alkotmánytervezetről folytatott nyílt társadalmi vitát.
 

Hirdetés