Magyar napokra készülnek Marosvásárhelyen is

Többek között Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által 1606-ban adományozott oklevelet is kiállítanak a Vásárhelyi Forgatag keretében.
Hirdetés

Az új helyszín új programok megszervezését teszi lehetővé, de a már megszokott, a népszerű rendezvények sem fognak hiányozni az augusztus 24–28. között zajló Vásárhelyi Forgatag kínálatából – ígérték a marosvásárhelyi magyar kulturális napok szervezői csütörtöki sajtóértekezletükön.

A KiállításForgatag a Marosvásárhely testvérvárosával, Kecskeméttel közösen szervezett rendezvényekkel bővül – idézte Soós Zoltán főszervezőt, a Maros Megyei Múzeum igazgatóját a sajtóértekezletről kiadott közlemény. Párhuzamba állítják például a két városépítő – Kada Elek kecskeméti és Bernády György marosvásárhelyi – volt polgármester munkásságát. A Vármúzeumban a Maros-Mezőségi Művésztelepen az elmúlt években készült alkotások legjavát tárják a közönség elé.

Mivel az idei, negyedik Forgatag központi témája Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánítása, a Kultúrpalotában – amely idén is számos Forgatag-rendezvény helyszíne lesz –

kiállítják a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által 1606-ban adományozott oklevelet.

Augusztus 27-én kerül sor a marosvásárhelyiek negyedik világtalálkozójára, amelyet ezúttal a Művészeti Líceumban tartanak. Itt a tavalyi nosztalgiakávéház sikerére alapozva idén interaktív vetélkedőt is szerveznek az „igazi vásárhelységről”, amelynek zsűrije maga a közönség lesz – mondta Kirsch Attila programfelelős.

Idén is lesz SzóForgatag előadásokkal, könyvbemutatókkal és tematikus városi sétákkal: Marosvásárhely szabad királyi várossá válását egy Bethlen Gábor városa című sétával ünneplik, de idén is lesz Bernády városa című tematikus séta, szecessziós és barokk séta, egy román nyelvű általános városséta és – újdonságként – egy örmény séta. A TékaForgatag idén új helyszínen is megszervezi a hagyományos Történelmi Könyvek Vásárát, melyet csütörtökön nyitnak meg a Teleki Téka udvarán, majd péntektől a vásár a Ligetbe költözik.

Hirdetés

A város önkormányzatával múlt héten kötött megállapodás szerint a

Forgatag szabadtéri programjait a marosvásárhelyi Ligetben szervezik,

a koncertszínpadot pedig a sportcsarnok előtti parkolóban állítják fel, hogy maga a Liget megmaradjon a családi programoknak, a gasztronómiának, a főtámogatók programjainak, valamint a legtöbb napközbeni tevékenységnek – mondta Portik Vilmos főszervező. Felhívta a figyelmet, hogy az új helyszín a főtértől tízperces séta, így nem érdemes autóval megközelíteni a fesztiválhelyszínt, ahol kevés a parkolóhely.

A nagyszínpadon kívül is lesznek zenei programok: a Ligetben vásárhelyi zenekarok minifesztiválját, illetve egy keresztény zenei minifesztivált rendeznek, de a Liget-színpad ad otthont a gyerekkoncertnek is, vasárnap délelőtt a Mesehetes nevű csíkszeredai együttes rajzfilmzenékkel énekelteti meg a „kis és nagyobbacska” közönséget.

Hirdetés