Csak lejáratási kísérlet a gátlástalan román fegyvernepperek ügye?

A szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője szerint kétséges a riport szavahihetősége.
Hirdetés

Bár vizsgálatot indít a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a Sky News brit hírcsatorna riportjában bemutatott román fegyverkereskedők ügyében, az ügyészség főügyésze kételyeinek adott  a rportban elhangzott állítások kapcsán.
Daniel Horodniceanu hétfőn megjegyezte: nem kizárható a lejárató szándék.

„Nem szakértői szemmel néztem a brit újságírók által bemutatott fegyvereket, és első látásra, ismétlem, nem szakértőként nem tűnnek harci eszköznek. Inkább vadászfegyvernek hatnak. Másodsorban irigylése méltó azoknak az újságíróknak a szerencséje, akik lefilmezhetnek három álarcos fegyverkereskedőt, akikről azt állítják, hogy elvették a mobiltelefonjaikat és bezárták őket az autójukba, bár korábban azt is mondták, hogy nem volt térerő.

Egyetlen lehetőséget sem zárunk ki. Felvettük a kapcsolatot a partnerintézményekkel, mind a hírszerzéssel, mind a rendőrséggel. Eleget teszünk a feladatunknak, ugyanakkor nem zárjuk ki a lejáratási kísérletet sem. Ahol nyugat-Európában merényletek történtek, sehol sem igazolódott be, hogy a fegyverek Kelet-Európából származnak” – fejtette ki Horodniceanu.

Hozzátette, még nem indítottak bűnügyi nyomozást az ügyben, de felveszik a kapcsolatot a külföldi partnerintézményekkel.

Hirdetés

Mint arról beszámoltuk, a vasárnap közzé tett riportban elhangzik: a tévécsatorna stábja hónapokig alkudozott a banda tagjaival, majd amikor megállapodtak, az ország egyik elhagyatott részén találkoztak velük, egy erdőben, ahol nem volt mobil térerő. Az arcukat kámzsával, illetve kendővel eltakaró fegyverkereskedők előbb megmotozták őket, mobiltelefonjaikat bezárták az autóba, majd megmutatták a gépkocsijuk csomagtartójában levő árut.

A fegyvercsempészek amúgy tudtak róla, hogy egy tévéstábbal van dolguk, amely arról készít műsort, milyen könnyű fegyverhez jutni, azonban nem érdekelte őket, mivel azt hitték, ennek ellenére is megvásárolják tőlük a fegyvereket. A fegyvereket a lőszerrel együtt Ukrajnából szerezték be, elmondásuk szerint korlátlan mennyiség áll a rendelkezésükre. Romániából egy másik banda juttatja el őket Nyugat-Európába és a Közel-Keletre.

Hirdetés