Román fegyvernepperek akcióban

A brit Sky News újságírói megtalálták, melyik európai uniós tagállamban juthat megbízható Kalasnyikovokhoz egy becsületes iszlamista terrorista.
Hirdetés

Romániára nézve nem túl hízelgő riportot készített a Sky News brit csatorna: a hírtévé munkatársai egy romániai fegyverkereskedő bandától készítettek oknyomozó anyagot, amiből vasárnap tettek közzé részleteket honlapjukon.

A  tévécsatorna stábja hónapokig alkudozott a banda tagjaival, majd amikor megállapodtak, az ország egyik elhagyatott részén találkoztak velük, egy erdőben, ahol nem volt mobil térerő. Az arcukat kámzsával, illetve kendővel eltakaró fegyverkereskedők előbb megmotozták őket, mobiltelefonjaikat bezárták az autóba, majd megmutatták a gépkocsijuk csomagtartójában levő árut. A fegyvercsempészek amúgy tudtak róla, hogy egy tévéstábbal van dolguk, amely arról készít műsort, milyen könnyű fegyverhez jutni, azonban nem érdekelte őket, mivel azt hitték, ennek ellenére is megvásárolják tőlük a fegyvereket. A fegyvereket a lőszerrel együtt Ukrajnából szerezték be, elmondásuk szerint korlátlan mennyiség áll a rendelkezésükre. Romániából egy másik banda juttatja el őket Nyugat-Európába és a Közel-Keletre. A fő célpont ugyanakkor Nyugat-Európa.

A fegyverek között volt egy 3000 euróért kínált távcsöves puska, osztrák Steyr puska, félautomata puskák, vadászpuskák és pisztolyok is.

A legnépszerűbb ugyanakkor az AK-47-es gépkarabély – a híres Kalasnyikov – volt, amelyet 1700 euróért kínáltak, és amely az iszlamista terroristák egyik legkedveltebb fegyvere. Erre van Európában jelenleg a legnagyobb kereslet.

A csempészek elmondták, ők maguk csupán lőfegyverekkel foglalkoznak, de kapcsolatban állnak egy másik bandával is, amely viszont már nehézfegyverzetet is árul a feketepiacon.

Hirdetés