Művészek költöznek be a gernyeszegi Teleki-kastélyba

Két hétig itt zajlik a Kastélypark Nemzetközi Művésztelep.
Hirdetés

Kastélypark Nemzetközi Művésztelep néven alkotótábor nyílik Gernyeszeg településen fekvő Teleki-kastélyban. A két hetes tábor augusztus 7. és 20. között zajlik. Pokorny Attila szobrászművész és társszervező az MTI-nek pénteken elmondta: a résztvevő művészek augusztus 19-én mutatják be záró kiállításon a művésztelepen elkészített munkáikat.

Harmadik alkalommal szervezik meg az alkotótábort az állam által a Teleki-család leszármazottainak visszaszolgáltatott kastélyban. A nemzetközi művésztelep a Castle Art Port Egyesület szervezésében Pokorny Attila és Knyihár Amarilla képzőművészek kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy

hozzájáruljon a kastély és a környék kulturális életének fellendítéséhez.

A művésztelep szabályai szerint minden résztvevő egy munkáját a kastély tulajdonosainak adományozza, s ezzel támogatja a létesítmény restaurálását. Pokorny Attila szerint a 18. századi kastély ideális helyszín ilyen alkotótáborok megszervezésére, ezért remélik, hagyományos rendezvénnyé válik a művésztelep Gernyeszegen.

Idén Magyarországról, Ausztriából és Romániából érkezik tizenegy művész, valamint egy művészettörténész. A szervezők minden évben igyekeznek másokat meghívni,

nagyon fiatal és idős kortársművészeket egyaránt.

A természetművészetre, a tájszobrászatra és a festészetre összpontosító alkotótábor témája a reflexió, így a visszatükröződés gondolatának valamilyen módon meg kell jelennie az elkészült alkotásokban – magyarázta Pokorny Attila.

Hirdetés