Hihetetlen bürokrácia hátráltatja a szatmárnémeti Széchenyi-szobor felállítását

Bukaresti hatóságok engedélye mellett még a közműszolgáltatóknak is jóvá kell hagyniuk.
Hirdetés

Az eredeti elképzeléssel ellentétben szeptember végére nem sikerül felállítani Széchenyi István szobrát  Szatmárnémetiben – számolt be a Szatmári Friss Újság. A kezdeményező Identitás Alapítvány szeptember 21-én, a legnagyobb magyar születésének 225. évfordulója alkalmából szerette volna a szoboravatót megtartani.

A halasztás oka az elképesztő romániai bürokrácia: egy Szatmárnémetiben felállítandó szobrot is Bukarestben kell engedélyeztetni. A köztérre kerülő műemlékek bukaresti bizottságának, illetve a szintén fővárosi műemlék-engedélyeztetési bizottságnak a jóváhagyására is szükség van. Ezeken túl a víz-, az áram- és a gázszolgáltatónak is tudomásul kell vennie, hogy új szobor kerül a régi főtéri parkba.

A kezdeményezők szerint hasonló okok miatt késik gróf Rhédey Lajos Nagyváradon, az általa a városnak adományozott parkban felállítani kívánt szobra is.

Nézzük a dolgok pozitív oldalát: örüljünk annak, hogy csak ennyi jóváhagyás kell, és a gyepmesterek vagy a kéményseprők szövetségének nem kell áldását adnia arra, hogy milyen szobrok állhatnak a partiumi városok terein.

Hirdetés