Kilenc egykori rab maradványait találták meg Peripraván

A bizonyítékokat az egykori felelősök elszámoltatására használják fel.
Hirdetés

Rövid időn belül eredményesnek bizonyult a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) és az Erdélyi Történeti Múzeum régészeinek kutatómunkája a Duna-deltában található peripravai kényszermunkatábor egykori helyszínén: hétfő óta kilenc újabb egykori rab maradványait találták meg. Ezzel összesen húszra nőtt a megtalált holttestek száma.

Egy 33 négyzetméteres területen hat csontvázat is találtak. Mint kiderült, az elhunytakat meztelenül, fa koporsóban temették el.

Radu Preda, az IICCMER elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva rámutatott: mindent megtesznek az áldozatok azonosítása érdekében, hogy az adatokat fölhasználhassák a felelősök felelősségre vonásához. A kutatások jövőre is folytatódnak.

Mint arról beszámoltunk, az IICCMER és a múzeum szakemberei hétfőn kezdték el az újabb feltárásokat, hogy felkutassák a kommunizmus idején az egykori peripravai kényszermunka-táborban megölt politikai foglyok földi maradványait.

A kormányzati intézet az őrök és parancsnokaik büntetőjogi felelősségén túl a politikai foglyok „megsemmisítését” elrendelő belügyminisztériumi vezetők elszámoltatása érdekében próbálja feltárni és azonosítani az áldozatok földi maradványait.
 

Hirdetés