Készenléti állapotot hirdetne Szászfenes a szemét miatt

Megtelt az a tározó, ahova eddig Románia legnagyobb községének háztartási szemetét szállították.
Hirdetés
Készenléti állapot kihirdetésére kért engedélyt ma a Kolozs megyei prefektustól Horea Şulea, Szászfenes község polgármestere, mert a népes településen hirtelen nincs ahova szállítani a lakosságtól összegyűjtött szemetet.
 
A Quatro Eco Salub helyi köztisztasági vállalat szerződését felfüggesztette a lerakatot kezelő SC Salprest Rampă cég arra hivatkozva, hogy az engedélyezett hulladéklerakó megtelt, nem tud több szemétszállítmányt fogadni. Az pedig kukásautónként tíz órát venne igénybe, hogy a Kolozsvár melletti nagyközség háztartási szemetét más megye lerakatába szállítsák – áll a polgármester közleményében. 
 
Arról nem is beszélve, hogy a köztisztasági vállalat pénzügyileg tehetetlen, mivel mintegy félmillió lejjel tartoznak neki a lakótársulások rezsijét kezelő cégek. A polgármester szerint leginkább a 30 bejelentett (és mintegy 35-40 ezer tényleges) lakosú Szászfenest sújtja leginkább az a tény, hogy Kolozs megyének évek óta nincs engedélyezett, állandó hulladéklerakója.
 
A készenléti állapot annyiban segítene rajta, hogy ilyenkor ki lehet hagyni az engedélyeztetését egy olyan területnek, ahol a háztartási szemetet a kukásautókból konténerekbe lehet átrakodni, és elszállítani egy nagyváradi lerakathoz.
 
A prefektusi hivatal sürgősségi eljárásban bírálja el a polgármester kérését, nyilatkozta Ana Danciu szóvivő a Mediafaxnak. A hivatal a helyszínen is kell, hogy tájékozódjon, és bevonja a Kolozs megyei tanácsot is a megoldáskeresésbe, mert ennek az intézménynek a projektje az az integrált hulladékkezelő, amely európai finanszírozással kellett volna elkészüljön először 2014 októberére, majd 2015 decemberére. A bűnvádi perrel súlyosbított kivitelezés legújabb határideje 2019.

Hirdetés