Oktatási miniszter: tisztázza a gyanús doktorikat a hírszerzőakadémia!

Ha már kilenc közismert személy is pánikszerűen lemondott doktori címéről az eddigi botrányok nyomán.
Hirdetés

Beszólt Mircea Dumitru oktatási miniszter annak a felsőoktatási intézménynek, ahol számos közszereplő szerzett doktori tisztséget, azonban a plagizált doktori disszertációk miatti botrány nyomán közölték: lemondanak a tudományos címről.

„A Mihai Viteazul Hírszerző Akadémiának lépéseket kell tennie a plágiumgyanús doktori címek visszavonása érdekében, vagy, ha az illetékesek úgy értékelik, vállalják fel, hogy a disszertációk rendben vannak, és várjék meg a szakhatósági vizsgálatot” – közölte szigorúan a miniszter.

A tárcavezető egy, a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban felidézte: az akadémián doktori iskolát végzettek közül a 94/2014-es sürgősségi kormányrendeletre hivatkozva jelezték, hogy lemondanak doktori címükről, anélkül azonban, hogy pontosították volna, hogy plágium miatt döntöttek így.

„Jelenleg egyértelmű állásfoglalást várunk a hírszerzőakadémia vezetői részéről, amelyből egyértelműen kiderül, hogy vagy felkérik egyetemi címeket és okleveleket hitelesítő bukaresti tanácsot (CNATDCU), hogy vizsgálja ki a disszertációkat, és vonja vissza a doktori címeket, vagy vállaljanak felelősséget a dolgozatokért, kijelentve, hogy nincs semmi gond, ennek nyomán pedig a CNATDCU elvégzi a szükséges vizsgálatokat” – mutatott rá a miniszter.

Mint megírtuk, az akadémia nemrég jelentette be, hogy kilenc, az intézmény doktori iskolájában címet szerzett személy kérte, hogy vonják vissza tőle a doktorátust.

Hirdetés