Amerikai támogatást kért az RMDSZ az erdélyi magyar ingatlanok restitúciójához

A kongresszus tagjait tájékoztatták arról, hogy akadályozza Románia az ingatlanok visszaszolgáltatását.
Hirdetés

A romániai államosított egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásának újraindításához kért támogatást amerikai kongresszusi küldöttektől Washingtonban az RMDSZ küldöttsége – közölte csütörtöki hírlevelében az RMDSZ.

Korodi Attila parlamenti képviselő és Vincze Loránt külügyi titkár, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) szervezésében kongresszusi küldöttek irodáit tájékoztatta az immár több éve megrekedt romániai egyházi és közösségi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat fejleményeiről.

Az RMDSZ küldöttsége beszámolója szerint a visszaszolgáltatási folyamat teljesen leállt, a visszaszolgáltatási bizottság rendre egyházak – és ezzel a magyar közösség – ellen hoz döntéseket, a református egyháztól ismét elvették a már visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot, a restitúciós bizottság tagjait börtönre ítélték, és egy másik szimbolikus jelentőségű ingatlan, a római katolikus egyháztól elvett gyulafehérvári Batthyaneum visszaszolgáltatását is elutasították.

Vincze Loránt szerint a román állam igyekszik minimalizálni az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyében tapasztalható lemaradást, miközben ideálisnak mutatja be a kisebbségek romániai helyzetét.

„Arra kérjük amerikai partnereinket, hogy a stratégiai geopolitikai és katonai partnerségen túl kérjék számon Románián kötelezettségeinek betartását, és kövessék szoros figyelemmel a kisebbségi helyzet alakulását. Az amerikai kongresszus tavaly a költségvetési törvényben is kérte a romániai ingatlan-visszaszolgáltatás felgyorsítását, az abban foglaltaknak most a washingtoni külügyminisztériumnak kell érvényt szereznie a kétoldalú viszony keretében” – fogalmazott a FUEN elnöke.

Hirdetés

Korodi Attila szerint a romániai magyarok úgy érzik, hogy országuk EU-csatlakozása óta lankad Nyugat-Európa és az Egyesült Államok figyelme az emberi és a kisebbségi jogi kérdések iránt, holott számos megoldatlan kérdés maradt terítéken.

„Emlékeztetni kell Romániát, hogy törvényi kötelezettséget vállalt a kommunista diktatúra által elkövetett jogtipró, tulajdon- és magyarellenes intézkedések jóvátételére” – mondta az amerikai kongresszusi találkozók során az RMDSZ képviselője.

Hámos László, a HHRF elnökének értékelése szerint az amerikai kongresszus több tagja rendkívül elkötelezett a visszaszolgáltatási ügyek megoldása mellett, különösen a befolyásos Andy Harris republikánus és Marcy Kaptur demokrata képviselők, akik támogatást és a kongresszus kezében lévő eszközök alkalmazását ígérték a romániai ingatlan-visszajuttatás megoldása érdekében.

Hirdetés