Nem találja ki, melyik ország az EU innovációs sereghajtója

Annyit elárulunk, hogy a listát Svédország vezeti.
Hirdetés

Az Európai Bizottság innovációs listájának élén – szokás szerint – ismét Svédország áll, a listavezetőt Svédországot Dánia, Finnország, Németország és Hollandia követi a táblázatban.

Az európai, illetve a regionális innovációs eredménytábla és az Innobarométer adatait összegző közlemény szerint a gazdaságilag erős országok és régiók nagy hangsúlyt fektetnek az innováció támogatására a beruházásoktól az oktatáson át a rugalmas munkaerőpiaci szabályok kialakításáig.

Kiemelték: fontos az is, hogy

az innovációnak kézzelfogható eredményei legyenek

a gazdaságban, például a termékek értékesítésében és a foglalkoztatásban.

A kulcsfontosságú alaptechnológiákra, különösen a fejlett anyagokra, az ipari biotechnológiára, a fotonikára és a gyártási csúcstechnológiákra való szakosodás növeli a régiók innovációs eredményét – közölték.

A tájékoztatás szerint javítja majd az innovációs forrásokhoz való hozzáférést az Európai Bizottság 315 milliárd eurós beruházási terve is.

A bizottsági anyag Szlovéniát, Franciaországot, Ausztriát, Luxemburgot, Nagy-Britanniát, Belgiumot és Írországot az erős fejlődést mutató országok közé sorolta.

Magyarország ezen a listán a 21. helyen áll,

a „mérsékelten innovatív” kategóriában, Spanyolország és Szlovákia között, de látványos innovatív változást nem könyvelhetett el az előző évhez képest.

Hirdetés

A kelet-közép-európai országok legtöbbje egyébként mérsékelten emelkedő innovációs eredményt ért el.

A jelentésből azonban kiderül, hogy még a mérsékelten innovatív országokban is működnek regionális innovációs központok, így például a Piemonte és Friuli-Venezia régió Olaszországban, a Baszkföldön Spanyolországban, valamint Pozsonyban és vonzáskörzetében Szlovákiában.

Az uniós tagországok innovációs eredményeit bemutató grafikonon

az utolsó helyen Románia áll

– igen, Bulgária is megelőzi.

A jelentés megemlítette, hogy a következő két évben az unió innovációs teljesítménye várhatóan javulni fog. A vállalkozások többsége az innovatív tevékenységekre irányuló befektetések szintjének fenntartását vagy növelését tervezi.

Megnyugtató ugyanakkor, hogy a jelentés szerint Romániában, Máltán és Írországban van a legnagyobb esély az innovációs beruházások növelésére.

Hirdetés