Még mindig tart a fogolyzendülés a börtönökben

Öngyilkossági kísérlet és gyújtogatás is történt.
Hirdetés

Csütörtökön is folytatódott a hét elején kezdődött fogolyzendülés a romániai börtönökben: a besztercei börtönben őrzött egyik rab öngyilkosságot kísérelt meg, miközben több társa az intézmény tetejére mászva tiltakozott a fogva tartási körülmények ellen.

A vaslui-i fegyintézetben 56 rab éhségsztrájkolt, itt ugyanakkor nem történt rendbontás. Az őrizetesek mindazonáltal Raulca Prună igazságügy-minisztert és a kormányt becsmérlő jelszavakat kiabáltak, és arra panaszkodtak, hogy nem engedik őket beszélőre, és a fejadagjukat sem kapják meg.

Mindez olyan körülmények között zajlik, hogy a vaslui-i az ország legkorszerűbb börtöne, amelyben három-négy férőhelyes cellák vannak, saját zuhanyzóval és televízióval. Minden emeleten van ebédlő és edzőterem, valamint könyvtár.

A besztercei börtönben egy rab megpróbálta felakasztani magát a cellájában, de a börtön személyzete még időben megmentette az életét, majd a helyi sürgősségi kórházba szállították.

Hirdetés

A Dâmboviţa megyei Mărgineni, illetve Bákó börtönében a rabok különböző tárgyak felgyújtásával tiltakoztak a rossz fogva tartási körülmények ellen, miközben az országban 16 fegyintézetben – köztük Nagyváradon és Csíkszeredában, ahol szerdán könnygázt is be kellett vetni a lázongó rabok ellen – pedig összesen több százan éhségsztrájkolnak.

Raluca Prună igazságügy-miniszter közölte: elégedetlen az Országos Börtönparancsnokság vezetőinek munkájával, de a válsághelyzet miatt most nem kezdeményezi a menesztésüket. Azt is leszögezte, hogy igyekeznek javítani a körülményeken, de az ehhez szükséges intézkedéseket nem a jelenlegi helyzetben, „nyomás alatt” fogják meghozni.

Hirdetés