Cameron „hattyúdala”: így dúdolt a brit kormányfő távozása bejelentése után

Nem vicc: a lemondott kormányfő tényleg dudorászva lép le a nagypolitika színpadáról.
Hirdetés

Tudjuk, hogy ezerszer elsütött, elcsépelt és olcsó poén, hogy David Cameron brit miniszterelnök angolosan távozik posztjáról, de amit hétfőn este művelt, miután bejelentette, hogy már szerdán átadja a kormányfői tisztséget Theresa May eddigi belügyminiszternek, az annyira egyedi, sajátos és stílusosan flúgos, hogy tényleg nehezen tudjuk elképzelni más náció miniszterelnökét hasonló cselekedet közben.

Mint ismert, Cameron azért mondott le, mert minden erőfeszítése ellenére az EU-ból való kilépést pártoló oldal győzött az erről szóló, általa kiírt népszavazáson. Eddig bizonytalan volt, mikor adja át a stafétát, most azonban kiállt, és bejelentette: ennyi volt, szerdától új lakója lesz a Downing Street 10-nek.

Majd ezt követen köszönetet mondott, hátat fordított a kameráknak, és határozott léptekkel elindult a miniszterelnöki rezidencia felé. Közben pedig – mintha csak erdei sétán lenne, vagy a tengerparton –, a bekapcsolt mikrofonról tudomást sem véve  önfeledten dúdolászni kezdett. „Tu-tuu, du-duu” – hangzott a kilépő dallam, majd, mielőtt az ajtó becsukódott volna, hozzátette: „Right!”, azaz „Rendben,” „Ez az.”

 

 

Hirdetés

Fogalmunk sincs, hogy előre megtervezett „akció” volt, vagy spontánul jött a Rowan Atkinson-komédiák vagy az Igenis, miniszterelnök úr! című zseniális brit politikai szatíra hangulatát idéző gesztus, de az internet népét valósággal megőrjítette.

Jelenleg arról a világpolitikai jelentőségű kérdésről zajlik a vita, hogy Cameron a Micimackóból dúdolt-e valamilyen dallamot, vagy Az elnök emberei című amerikai sorozat főcímdalát adta elő.

Lehet találgatni, mi nem foglalunk állást. Csak ismét sokat mondóan bólogatunk: a britek még a csúfos bukta utáni lelépésnek is meg tudják adni a módját.
 

Hirdetés