Belga fiatalok segítenek a havadtői régi temető megőrzésében

Több mint 400 homokkőbe faragott sírjel található a régi temetőben. Megőrzésüket az Európai Unió is támogatja.
Hirdetés

Fiatal belga cserkészcsapat segíti a havadtői régi temető sírköveinek rendben tartását. A Maros megyei faluban több mint 400 homokkőbe faragott sírjel állít emléket az elmúlt századoknak. Ez a térség legértékesebb régi temetője, amelynek megmentéséért, védelméért és köztudatba emeléséért évek óta dolgozik a Pro Havadtő Egyesület – írja az RMDSZ hírlevele.

Második alkalommal érkezett 2016. július 5–13. között egy 13 fős, fiatal cserkészekből álló belga csoport Havadtőre, hogy önkéntes munkájával segítse a helyi kulturális értékek megmentését. Két évvel ezelőtt a helyiek segítségével és ugyancsak egy belga csoportnak köszönhetően sikerült kiemelni és helyreállítani a település régi temetőjét. Azóta Havadtő régi temetője az erdélyi magyarság jelentős kulturális értékeit összesítő Erdélyi Értéktár részévé vált.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és az EPP Képviselőcsoport támogatásával a Pro Havadtő Egyesület nemzetközi szemináriumot tartott július 10-én a településen. Az RMDSZ-es képviselő gratulált az egyesület értékmentő munkájához és üdvözölte a fiatal belga cserkészeket, akik – véleménye szerint – önzetlen tevékenységükkel bármely közösség számára példát mutathatnak. Sógor Csaba elmondta: az Európai Unió meghatározó célkitűzése, hogy elősegítse a kultúra megőrzését és támogassa a kulturális sokszínűséget, ezért különböző pénzalapokkal segíti ezen célok kivitelezését és finanszírozását.

Fotó: A Székely Nemzeti Múzeum (sznm.ro) archívuma

Hirdetés

A helyi örökség védelme és népszerűsítése elnevezésű rendezvényen bemutatták a Homokkőbe faragott múlt c. nemrégiben megjelent kiadványt. A könyv hasábjain a havadtői származású Kinda István néprajzkutató, a Pro Havadtő Egyesület tiszteletbeli elnöke irattári kutatások nyomán részletesen ismerteti a havadtői régi sírkövek történetét, jellegzetes formavilágukat és a sírkőfaragás sajátosságait. A szeminárium részeként Vargha Mihály képzőművész Havadtő örökségvédelmi programját, Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi professzor Havadtő néprajzi jelentőségét, míg Donáth István a település helytörténeti gyűjteményeit ismertette.

Az előadók és a szervezők hangsúlyozták, hogy nagyon fontos felhívni a havadtőiek figyelmét saját kulturális örökségükre, ugyanis értékeik megőrzése csupán a helyi közösség bevonásával, aktív szerepvállalásával valósítható meg és örökíthető át.

Hirdetés