Újabb hatalmas diplomabotrány alakul

Doktori címeket adna vissza kilenc ismert személy.
Hirdetés

A Mihai Viteazul hírszerző akadémia közölte, hogy a kilenc, az intézmény doktori iskolájában címet szerzett személy kérte, hogy vonják vissza tőle a doktorátust.

Az akadémia szerint a kilenc személy március elején nyújtotta be kérelmét, miszerint a 2011/1-es törvény alapján lemond doktori címéről. Ennek nyomán az oktatási intézmény már nem vizsgálta a kilenc doktori disszertáció eredetiségét.

Mircea Dumitru oktatási miniszter azt mondja, hiába kérte a kilenc érintett a címek visszavonását, az új szabályzat ezt nem teszi lehetővé. A doktori címekről kizárólag az egyetemi címeket és diplomákat tanúsító tanács dönthet, nem lehet egyoldalúan lemondani a doktorátusról – mondta.

A kérelmezők között olyan személyiségek vannak, mint péládul Radu Stroe volt belügyminiszter, Mihai Stănişoară egykori védelmi miniszter, Bogdan Licu, a főügyész helyettese, Romeo Raicu, a külügyi hírszerzés (SIE) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Mihai Tudose volt gazdasági miniszter. De ott van Gabriel Oprea plágiummal vádolt ex-belügyminiszter volt titkárnője és unokahúga is.

Hirdetés