Vádat emelt Tăriceanu ellen a DNA

Azzal vádolják, hogy nem mondott igazat a kihallgatásán.
Hirdetés

Hamis tanúzás és bűnpártolás miatt áll bíróság elé Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön közölte, hogy vádat emeltek Tăriceanu ellen egy illegális erdő-visszaszolgáltatási ügyben.

A DNA azzal vádolja Tăriceanut, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy nem volt tudomása az ügy részleteiről. Ebben az ügyben Paul Lambrino herceg és több üzletember ellen már korábban vádat emelt a DNA.

Az ügy arról szól, hogy a román királyi család egyik tagja, Paul herceg – aki peres úton elérte ugyan, hogy II. Károly román király unokájának minősüljön, de I. Mihály király nem ismerte el családtagnak – azt állítja, hogy örökösödési jogon, de egy 2001-ben megkötött adásvételi szerződés révén is őt illeti meg több, valamikor Ilona hercegnő – II. Károly király felesége – tulajdonában levő földterület és erdő.

Paul – polgári nevén Paul Lambrino – 2002-ben pert indított állítólagos örökségének visszaszolgáltatására, de nem járt sikerrel. Ezért egy kiterjedt üzleti és politikai kapcsolatokkal rendelkező román üzletemberhez, Remus Truicához fordult segítségért. Truică korábban Adrian Năstase miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

Truică bevetette kapcsolatait, így vált a bűnszövetkezet tagjává több izraeli és romániai nagykutya.

Hirdetés

Így például Benjamin Steinmetz milliárdos, a Gabriel Resources cég egyik fő részvényese. Ez a cég birtokolja a Verespatakon aranybánya nyitását tervező Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) 80 százalékát. Tal Silberstein politikai tanácsadó, Simon Sevesz szintén. Utóbbi egyébként Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnök volt kabinetfőnöke, az egyik legnagyobb izraeli biztonsági cég létrehozója.

Tagja volt még a társaságnak Robert Roşu ügyvéd, Marius Marcovici, Călin Popescu Tăriceanu korábbi miniszterelnök tanácsadója, Claudiu Mateescu üzletember és Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című napilap igazgatója.

A csoport feladata az volt, hogy pénzzel, befolyással, köztisztviselők megvesztegetésével elérjék, hogy Paul herceg megkaphassa az igényelt javakat.

Hirdetés