Izsák Balázs örül, és már a következő székely szabadság-napi felvonulást tervezi

Hiszen immár jogerősen kimondta a bíróság, hogy nem lehetett betiltani a rendezvényt.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke számított arra, hogy jogerősen pert nyernek a székely szabadság napján, március 10-én tartott marosvásárhelyi demonstráció szervezői Dorin Florea polgármesterrel szemben. A táblabíróság megállapította, hogy az elöljáró nem tilthatta volna be az SZNT által meghirdetett felvonulást.

Izsák Balázs az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, hogy ez a döntés felel meg a törvény szellemének, a demokratikus elveknek, és ennek alapján kezdik el hamarosan szervezni 2017-re a székely szabadság napját.

Az SZNT elnöke a zászlóhasználatról is beszélt. Úgy fogalmazott, hogy Románia kettős mércét alkalmaz: másként ítéli meg a többség és a kisebbség nemzeti jelképeit. Holott a megkülönböztetés tilalma a nemzetközi jog általánosan elfogadott normája – hangsúlyozta.

Izsák Balázs szerint a székely lobogó kifejezi a székely nemzeti közösség egységét. A zászló nemcsak az önazonosságot szimbolizálja, hanem az autonómiára törekvést is – fűzte hozzá, megjegyezve: a román központi hatalom képviselői az elmúlt tizenkét évben rengeteg intézkedést hoztak a lobogó ellen.

Hirdetés