Pert nyertek az autonómiatüntetés szervezői

Dorin Florea nem tilthatta volna be a felvonulást a Székely Szabadság Napján. Jönnek a bírságperek.
Hirdetés
A Maros megyei törvényszék után a marosvásárhelyi táblabíróság is a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) adott igazat abban a perben, amelyet az Izsák Balázs vezette szervezet indított a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal ellen – tudatta Kincses Előd ügyvéd a Krónikával.
 
Dorin Florea polgármester a felvonulás bejelentése utáni 48 órában tilthatta volna be a 2015-ös és 2016-os autonómiatüntetést, ha nyomós indokot talált volna rá, utána már csak tudomásul kellett volna vennie. Ezt nem tette meg, erre hivatkozva pedig a csendőrség, a román sajtó zöme és a prefektus is betiltottként kezelte a tüntetést, a csendőrség pedig idén több száz embert megbírságolt (olyanokat is, akik március 10-én nem tartózkodtak Marosvásárhelyen).
 
Nem úszta meg büntetés nélkül az az ötven önkéntes sem, akinek a névsorát maga Izsák Balázs adta le a csendőrségre a menetelést megelőző héten. „Ez a pofátlanság tetőfoka, hogy a csendőrség listát kér azokról, akik segédkezni fognak a rend fenntartásában, a rendbontás nélkül lezajlott tüntetés után viszont megbírságolja őket, méghozzá szervezőkként” – mutatott rá Kincses. Az ügyvéd szerint a csendőrség utána sem nézett, hogy a bejelentett ötven önkéntes közül mindenki ott volt-e a rendezvényen vagy sem.
 
A tüntetés jogosságát kimondó végleges és megfellebbezhetetlen ítélet nyomán az SZNT bizakodva várja azokat a pereket, melyeket a megbírságolt résztvevők indítottak a csendőrség ellen. A főszervező Izsák Balázs perének első tárgyalását szerdára tűzték ki.

Hirdetés