Az emberiség már a Jupitert kerülgeti

Igaz, „csak” egy űrszonda képében, amely ma hajnalban sikerrel teljesítette küldetését.
Hirdetés

Sikeresen pályára állt az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) Juno nevű űrszondája a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter körül. A műveletre romániai idő szerint ma hajnalban, 6:53-kor került sor, ekkor állt pályára a Juno, egy 35 perces sikeres manőverrel, hogy elkezdje mintegy két éves küldetését (kaliforniai idő szerint viszont még hétfő volt, amikor elérte a bolygót, úgyhogy az  űrszonda pályára állása stílusosan július 4-én, az amerikai nemzeti ünnepen történt meg).

A NASA még 2011-ben lőtte fel az űrszondát Floridából, tehát csaknem öt éve tartott a Juno útja a Jupiter felé, amíg összejött a „nagy találkozás”, a NASA rendkívül precíz számításainak eredményeként.

A Juno fő küldetése, hogy felmérje a Jupiter mágneses mezejét és gravitációját. A Jupiter azért kiemelt célpont, mert valószínűleg a Naprendszer egyik legkorábbi bolygója, tanulmányozásától azt remélik, hogy fontos adatokat tudhatunk meg a Galaxis mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséről.

A Jupiter megfigyelése várhatóan októberben kezdődik, de a NASA reményei szerint már korábban is sikerül adatokat szerezni a bolygóról. A szonda egy elnyújtott ellipszispályán kering a Jupiter körül, és 14 naponta közelíti meg a bolygót.
 

Hirdetés