Marosvásárhelyen okoz katasztrófát a NATO

Persze csak virtuálisan, egy nemzetközi gyakorlat keretében.
Hirdetés

Egy egész város katasztrófa áldozatává válik, a nemzetközi mentőalakulatoknak pedig meg kell szervezniük és végre kell hajtaniuk a mentési és katasztrófa-elhárítási munkálatokat – ez a lényege annak a virtuális gyakorlatnak, amelyet tizenhat ország, valamint a NATO katonaorvosi kiválósági központja, a szövetség katasztrófa-elhárítási kiválósági központja és civil NATO-szakértők részvételével zajlik hétfőtől csütörtökig Marosvásárhelyen.

A gyakorlat kedvéért a virtuális valóságban létre hoztak egy egész várost, amelyet a forgatókönyv szerint katasztrófa sújt, a részt vevő mentőegységeknek – köztük hat külföldinek – pedig mindent meg kell tennie a minél hatékonyabb katasztrófa-elhárítás érdekében.

A résztvevő egységeket virtuális avatárok „képviselik” a számítógéppel létrehozott világban.

Az egységeknek összeomlott épületek romjai közé szorult áldozatokat kell megkeresniük, és vegyi fertőzést szenvedett, illetve lángoló környezetben is helyt kell állniuk.

A minél valósághűbb forgatókönyv érdekében a parancsnokok kizárólag rádión tartják a kapcsolatot a „terepen” tartózkodó egységekkel.
 

Hirdetés