Cioloș: régiósítani csak óvatosan, szépen

A kormány el akarja kezdeni a nyilvános vitát a témában. Jó hírnek tűnik, hogy a miniszterelnök a helyi tényekből akar kiindulni.
Hirdetés

Bár a jelenlegi, szakértői kormány év végén lejáró mandátuma alatt nem születik döntés a régiók kialakításáról, elkezdik az erről szóló párbeszédet, hogy a parlamenti választásokat követően elkezdődhessen a folyamat – jelentette ki hétfőn egy, a közigazgatás reformjáról szóló bukaresti konferencián Dacian Cioloș miniszterelnök.

A kormányfő leszögezte: a régiók megyék szövetségre lépése nyomán jönnek létre, ugyanakkor bjrálta azt, hogy a megyék képviselői elsősorban a saját megyéjük fejlesztését tartják szem előtt, nem régióban gondolkodnak.

„Integrált fejlesztési megközelítések szükségesek a régiók esetében, a helyi valósághoz, nem csupán egyik vagy másik megyei tanácselnök politikai prioritásaihoz igazodó, koherens fejlesztés kell” – szögezte le a miniszterelnök.

Cioloș kifejtette, el kell dönteni milyen felelősséget vállalnak át a létre hozandó régiók, és milyen anyagi források állnak majd a rendelkezésükre, és vigyázni kell, hogy általuk ne egy újabb bürokratikus szint jöjjön létre, hanem valóban hozzáadott értéket képviseljenek a közigazgatásban.

Azt is kifejtette, hogy a kormány folytatni kívánja a decentralizációs folyamatot.

Hirdetés