A nulladik nappal megkezdődött a Double Rise

Eddig mintegy 2500-an érkeztek, de még legalább ennyi „napfelkelő” biztosan kényelmesen elfér a festői Torockón.
Hirdetés

Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválja, a torockói Double Rise hat helyszínen várta az érdeklődőket a nulladik napon. A sporttevékenységeket többen is erre a napra időzítették, hiszen a négynapos fáradalmak után nem olyan könnyű feljutni a Székelykő tetejére.

Lazításra is volt lehetőség, az Eb-sátor és környéke alkalmas chillezésre, de a sport kevésbé megerőltető formáját, a Beer-pongot is ki lehetett próbálni. A kisszínpadot a marosvásárhelyi Koszika & The HotShots robbantotta be, hatalmas energiával pörgette fel az első „napfelkelőket”. Ezzel egyidőben a FolkUdvar is megnyitotta kapuit, ahol a környező települések tánccsoportjai és zenészei mutatkozhattak be: a torockói, csombordi, és magyarlapádi fellépők avatták fel a folk-színpadot – írják a szervezők közleményükben.

Koszika & The HotShots (Fotó: Bec Norbert)

A Double Rise WarmUp turnéjáról már jól ismert Margaret Island folytatta a bulit a kisszínpadon. Ők Magyarország összes nagyfesztiválján remekeltek, most pedig az erdélyi közönség is együtt énekelhette Lábas Vikiékkel, hogy „nem voltál jó”.

Mindeközben a FolkUdvar házigazdái is bemutatkoztak a közönségnek. A Fölszállott a páva nyerteseiből szerveződött csapat közös koncertet adott a kolozsvári Tokos zenekarral. Kacsó Hanga Borbála énekelt, és Berecz István mutatta be a legényes leglátványosabb figuráit. A koncertet természetesen reggelig tartó tánc és éneklés követte. A koncertek utáni partyról DJ Lotfi Begi és DJ Matheus gondoskodott.

A falu központjában rendezkedtek be a vásárosok, itt kézzel készített, egyedi termékek vásárolhatók – a kézműves házi édességtől, a nemezelt ékszereken és bábokon át a torockói feliratos vásárfiáig mindent meg lehet találni.

A Double Rise fesztivál területét jelenleg több mint 2500 „napfelkelő” birtokolja, a falu befogadóképessége a jelek szerint azonban még a dupláját is megbírja – tájékoztat a fesztivál sajtóirodája.

A Folkudvarban szebbnél szebb népviselet látható (Fotó: Kiss Gábor)

Péntektől várják a családokat, gyermekeket is, hiszen megnyitotta kapuit a Fesztiválóvoda, ahol szakképzet óvónők, animátorok szórakoztatják a legkisebb korosztályt egészen este 22 óráig. A pénteki napon rajtol a nagyszínpad is, ahol az erdélyi magyar fiatalok kedvenc zenekarai csapnak óriási bulit. Ezt a helyszínt 16 órakor a Bagossy Brothers Company nyitja, őket követi a 30y, PASO és az Anna and the Barbies.

Hirdetés

A kiszínpad pénteken elsősorban a blues szerelmeseinek kedvez, Ripoff Raskolnikov a „magyar bluesman”, ill. Ferenczi György és a Rackajam is itt varázsolja el közönségét, de a Double Rise Fesztiválhimnuszának egyik szerzője és előadója, Baricz Gergő is a központban elhelyezkedő kisszínpadon lép fel zenekarával.

A kemping területén bőven elférnek még sátrak (Fotó: Kiss Gábor)

A FolkUdvarban péntek este a Harmadik zenekar, a Buda Folk Band és a Parno Graszt húzza a talpalávalót, míg az elektronikus zenei műfaj kedvelőinek a Partysátor biztosít reggelig tartó hatalmas bulit Dodoval és a T-boyssal.

Részletes program és hasznos tudnivalók a www.doublerise.ro oldalon érhetők el.

 

 

Hirdetés