Ismét Kolozsvár alpolgármesterének választották Horváth Annát

Az nem nagy titok, ki fogja leleplezni a városháza tornyát felújítás után, de most dől el, lesz-e magyar alpolgármester.
Hirdetés
Nem olyan nagy persze a kockázat, hogy nem választják meg a ma reggeli alakuló ülésen, eddig még nem jutott el hozzánk hiszti emiatt, úgyhogy inkább a helyi demokrácia ünnepe a mai ülés, amikor leteszi a hivatalos esküt Emil Boc, és mindenki felmelegíti a székét a tanácsteremben, amelyen a következő négy évben ülni fog.
 
Nagy újonc Gergely Balázs, aki négy éve néppártosként még nem tudott bejutni, idén RMDSZ-listán már igen.
 
 

Hirdetés
Ő itt a kakukktojás:
2016-06-24 13:18:00

Tóthfalusi András

Tóthfalusi András nem az RMDSZ, hanem a Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) listáján jutott be a kolozsvári önkormányzatba, ahol a PSD-ALDE frakciónak lett tagja. Itt épp az alpolgármester személyére szavaz.

Az ünnepi alakuló ülés után kérdeztük meg, hogyan és miért került a magyarok körében nem igazán népszerű UNPR városi tanácsosi listájára. Úgy, hogy felkérték, a felkérésre aludt egyet, majd elfogadta – válaszolta magyarul és nagyon készségesen.

Elmondta, szoftverfejlesztő mérnökként dolgozik, immár itthon, Kolozsváron tíz éve. 1998-ban végezte el az egyetemet, utána rögtön külföldön kezdett el dolgozni Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban.

Hároméves kisgyermek édesapja, és mióta hazaköltözött és családot alapított, azóta zavarja pár dolog a város életében, amin változtatni szeretne, ezért vállalta a helyi tanácsosi megbízatást.

Rögtön meg is választották a külkapcsolatokért és testvérvárosi kapcsolatokért felelős szakbizottság elnökévé. Azért, mert Gergely Balázs nem vállalta az elnökséget, avatott be rögtön „kulisszatitkokba” Tóthfalusi András.

Habemus önkormányzat
2016-06-24 12:15:00

Szünetet rendelt el az ülésvezető, a bizottsági tagok elvonultak, és megválasztották a bizottságok elnökeit és titkárait. Horváth Anna elnökli az ifjúsági, sport- és kulturális civil szervezeteknek támogatást osztó bizottságot.

A leghárdkórabb bizottságokban Oláh Emese fog dolgozni, ahogy eddig is: a város költségvetését összeállító pénzügyi bizottságban és az ingatlanokról, építésengedélyezésekről döntő urbanisztikai bizottságban. Ennek a feladata alkalmazni azúj, 2014-ben elfogadott Általános Városrendezési Tervet, amelynek alkalmazása során már eddig is rengeteg lakossági panasz merült fel.

A szaktestületek körvonalazódtak, az ünnepi ülés pedig feloszlott. Jöhetnek a munkás hétköznapok.

Többen is beleszóltak volna a pénzosztásba
2016-06-24 11:57:00

 Hét szakbizottságot soroltak fel villámgyorsan, mindegyiknek egyenként öt tagja lesz. Urbanisztikai bizottságban Oláh Emesse, kultúr- és ifjúsági bizottságban Horváth Anna képviseli az érdekeinket.

Mindegyik szakbizottságban dolgozik majd legalább egy személy az RMDSZ-frakcióból.

Egy tanácsos 1-3 bizottságnak lehet a tagja. A PSD frakcióvezetője azt javasolta, hogy a civil szervezetek támogatásáról döntő bizottságot további két taggal egészítsék ki, ezt az önkormányzati tanács leszavazta. Megszavazta viszont a javasolt hét szakbizottsságot.

A bizottságok majd külön-külön választják meg az elnöküket és a titkárukat.

 

Megválasztották Horváth Annát
2016-06-24 11:50:00

23 szavazattal a 26-ból, vagyis nem történt meglepetés. Dan Tarcea lesz a másik alpolgármester, ő csak 21 szavazatot kapott. Harmadik riválisuk, Horia Nasra mindössze öt szavazatot kapott.

Horváth Anna leteszi a hivatali esküt

Horváth Anna leteszi az alpolgármesteri esküt (igen, ennyire nem lehet férni a tanácsteremben)

Horváth Anna és Gergely Balázs feszülten beszélget
2016-06-24 11:43:00

 A terem másik végében ülnek, a sajtóval átellenben. Valószínűleg az alpolgármesteri esélyeket latolgatják, míg a szavazatszámláló bizottság a dolgát végzi: számolja a 26 szavazatot.

Zajlik a szavazás
2016-06-24 11:35:00

Nem kockáztatnak kézfelemeléssel vagy elektronikus módszerrel, hanem szépen papíron, urnába voksolnak. Titkosságot biztosító két fülkében jelölik meg a cédulán, kit szeretnének alpolgármesternek.

Horváth Anna szavaz

Horváth Anna voksol. Megválasztják?

Így öltöztették trikolórba Emil Boc-ot
2016-06-24 11:32:00

 Egészen könnyen feladták rá a polgármesteri vállszalagot, nem úgy, mint tegnap Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy újraválasztott polgármesterére.

Nyomtatják a szavazólapokat,
2016-06-24 11:24:00

a tanácsosok nem izgulnak, nem is nagyon álltak fel a helyükből, hogy megbeszéljék a döntést.

Horváth Annát
2016-06-24 11:20:00

és még két tanácsost javasolják alpolgármesternek. Horváth Anna riválisai Dan Tarcea a PNL-től és Horia Nasra a PSD-ALDE szövetségtől.

Az ülés vezetését közben átvette Florin Stamatian, és elég lassan beszél, ezért majdnem unatkozni kezdett az egyébként zsúfolt terem.

Tisztázzák a szavazását módját, egyszerű szavazattöbbséget kell szereni az alpolgármesterséghez.

Letette a hivatali esküt Emil Boc polgármester
2016-06-24 11:16:00

 Az esküszöveg egyszerű volt, az ország törvényeinek betartására és az alkotmányra esküdött fel. Ezt nála jobban nem ismeri senki a teremben, civilben ugyanis alkotmányjogot tanít a BBTE jogi karán.

Emil Boc esküszik

Megválasztották a következő ülésvezetőt
2016-06-24 11:10:00

 Florin Stamatian fogja az önkormányzat üléseit vezetni a következő három hónapban.

Be kell vallani a vagyont
2016-06-24 11:07:00

 és jövedelmet - figyelmeztet Ioan Pop ülésvezető. Sőt arról is 1rásban kell nyilatkozniuk a friss és újrázó tanácsosoknak, hogy együttműködtek-e anno a Securitatéval.

Mindezt július 9-ig kell megtenniük, vagyis két hetük van számbavenni a vagyonukat és múltjukat.

Megszavazzák, hogy megalakultak
2016-06-24 11:06:00

 Természetessen egyhangúlag.

Ünnepi esküt tesznek a tanácsosok
2016-06-24 10:53:00

 Ami abból áll, hogy ábécésorrendben egy mikrofon és Biblia elé járulnak, és a korábban felolvasott esküszövegre annyit mondanak: Jur. Ezt Csoma Botond, Gergely Balázs és Horváth Anna, valamint a többi magyar tanácsos is megtoldotta azzal, hogy Esküszöm.

Aláírják az esküt, megkapják a mandátumukatt igazoló iratot, és megtapsolják őket.

Gergely Balázs

Gergely Balázs "beiratkozik" a városi tanácsba.

A leghihetetlenebb rész zajlik épp:
2016-06-24 10:46:00

 miután visszatért a mandátumigazoló bizottság, és mindenki mandátumát érvényesnek találta, most mindenki mandátumát külön és egyenként megszavazzák.

Persze sehol sincs ellenszavazazat, mind a jelenlévő 26 tanácsost egyhangúlag megszavazzák, de mi történne, ha nem? A választottak érvényteleníteni tudják az önkormányzati választás eredményét? Ennek még utánajárunk.

Megválasztják a frakcióvezetőket
2016-06-24 10:32:00

 Csupa procedurális dolog zajlik: minden frakció bejelentette, ki fogja vezetni a következő négy évben, az RMDSZ-é most is Csoma Botond lesz. Nagyjából ugyanazokat megválasztották a mandátumérvényesítő bizottságba (az új mandátum első bizottságosdija!), és ők lesznek a tagjai ezentúl minden ülés szavazatszámláló, kvórumra ügyelő bizottságának is. 

rMDSz.frakció

Ezután a nagyobb frakciók elhagyták az üléstermet megalakulni, az RMDSZ-esek maradtak, és jókedvűen kvaterkáznak a kollégákkal, szaktestületi igazgatókkal.

Névsorolvasás után
2016-06-24 10:18:00

(hoppá, hiányzik két tanácsos rögtön az első, alakuló ülésről - az egyikük pár perc múlva befut) megválasztják ülésvezetőnek a legidősebb tanácsost, aki köszönti a többieket, és bejelenti, hogy örül multikulti legfiatalabb társainak mellette, Rácz Leventének az RMDSZ-től és Mohamed Bachar Mohlemnek a PNL-től.

Mohamed Mohlem, Ioan Pop és Rácz Levente

Mohamed Mohlem, Ioan Pop és Rácz Levente: az ülésvezető liberális öregúr és két ifjú szárnysegédje

Megérkezik Emil Boc,
2016-06-24 10:01:00

 és innen felpörögnek az események. Mindenki leül a neki címzett helyre, a prefektus rövid köszöntője után pedig fel is áll, mert jön a himnusz, és nem csak protokoll célokból az első szakasz, hanem több szakasz alatt is van idő meditálni a helyzeten.

Az asztal is ünnepi
2016-06-24 09:56:00

Lassan érkeznek a tanácsosok, ünnepire van megterítve a tanácsasztal a kolozsvári városháza üvegtermében.

Ünnepi asztal