Így ringasd el magad a Szamos-parton (FOTÓK)

Szép város Kolozsvár, szinte mind ott punnyadunk a Szamosnál...
Hirdetés

Június 18-án és 19-én igen környezettudatosan viszonyul a kolozsváriak egy része a Kincses Várost átszelő folyóhoz. A Szamos-parti akciót másodszor szervezik meg az idén, Hullámokat vet a Szamos címmel. Van itt építészeti lelemény, előadás a madarakról, horgász… izé… dolog, játszás, bolhapiac, koncert, tutaj, szóval mindenféle azért, hogy a várost és a városlakókat újra összekössék a folyóval.

A projektet érdekes módon Románia legnagyobb és legkapitalistább könyvesbolthálózatának civil leágazása, a Cărturești Alapítvány szervezi, no meg a Romániai Építészek Rendje és a Minimass Egyesület. A tőkések is szeretik a természetet, na.

Kimentünk, megnéztük, mi a helyzet. Hömpölygő néptömegekre számítottunk, hipszteriádra, ilyesmikre, de a valóságban csak a Szamos hömpölygött. Az emberek (hipszterek és nem azok) csak lézengtek. De cukiság meg szépség azért akadt bőven. Tessék:

Ez a Szamos-parti ószer. Hát, a másik ószeren, az igazin azért többen bóklásznak.

 

Az eb nem eladó. Csak meleg van. Kutya meleg, ha úgy tetszik.

 

A P. Mobil zenekar és Margareta Pîslaru békésen megférnek egymás mellett, a hűvösben.

 

Itt kávét lehet kapni. De nem ám multinacionális to-go-csészében. Natív állapotban. Csak győzze az ember kivárni, amíg meglesz. De idő az van, akkora a csill meg a lazaság, hogy csak na.

 

Ez egy tutaj, ami ilyen sodronyokkal működik, és ide-oda lehet közlekedni rajta a Szamos két partja közt. Pontosabban lehetne, ha működne a tutaj. De nem működik. Az üzemelők dolgoznak rajta. Lassan. Nagyon lassan.

 

Az ember ilyenkor mit tehet? Sodortatja magát a „tömeggel”, és gyönyörködik a a szembesodródó nő… bocsánat, személyekben.

 

Ha megunja a sodródást, telefonálhat egyet, teljesen természetbarát módon. Persze ha van a vonal másik végén is valaki.

Hirdetés

 

Vagy átsétál a Kolozsvár Aréna tövében meghúzódó igen csinos Szamos Pavilonba. Ahol előadások vannak. Illetve nincsenek, mert épp elvették az áramot. Több óráig. Talán ez a rendezvényt támogató Kolozsvári Polgármesteri Hivatal extra ajándéka.

 

A part mellett beüzemelt vízimalom által gerjesztett öt voltos áram sajnos nem segített a helyzeten.

 

Az áramszolgáltató szakemberei viszont igen. Már amikor megérkeztek. De miért is csodálkozunk ezen? Ha itt minden ilyen laza meg csill, ők miért is igyekeznének? Ami viszont figyelemre méltó: ketten vannak. Az egyik dolgozik, a másik nézi és vakarózik.

 

A természetes és környezetkímélő közlekedés egyik változata. Kérdés, hogy az állatvédők mit szólnak hozzá. Mert egy ebnek bizony jogai vannak, és alapos a gyanú, hogy a gazdi nem kérdezte meg a kutyát, vajon van-e kedve gördeszkát húzni.

 

Ez a hétvégi eseménysor egyik ikonikus állapota. Punnyadás ezerrel. Az élet szép. A Szamos folyik. Használjuk ki. Punnyadjunk mi is egy kicsit.

És ha esetleg valaki kedvet kapott a heverdére, itt megtalálja a teljes hétvégi programot.

 

Fotók: Szántai János

 

 

Hirdetés