Újra megnyitották az 1989-es forradalom dossziéját

Miután 2005-ben lezárták a vizsgálatot.
Hirdetés

A legfelső bíróság hétfőn elrendelte az 1989-es forradalom dossziéjának megnyitását. A katonai ügyészség 2015 októberében lezárta az ügyet, januárban pedig a legfelső bíróság is elutasította a lezárás elleni óvást.

Az óvást a a forradalmárokat tömörítő bukaresti December 21-e Egyesület nyújtotta be, miután több tagja korábban pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), amely elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az elutasítás után az egyesület és 150 forradalmár ismét kérte a dosszié megnyitását. Bogdan Licu volt ideiglenes legfőbb ügyész áprilisban bejelentette, hogy felülvizsgálta a katonai ügyészség tavalyi döntését, mivel az eddigi vizsgálatok nem voltak elég alaposak, és kérni fogja a legfelsőbb bíróságtól, hogy rendelje el a vizsgálatok folytatását.

A katonai ügyészség tavaly októberi közleménye szerint az 1989-es események miatt korábban 4544 büntetőper indult, amelyekben 25 tábornokot és 170 alacsonyabb rangú katonát állítottak bíróság elé. A December 21-e Egyesület elnöke, Teodor Marieș az elutasításra reagálva kifejtette: a korábbi kirakatperek csak néhány bűnbakot juttattak rövid időre rács mögé, a forradalomban történt bűncselekmények kivizsgálásának elutasításával pedig Románia „semmibe veszi a strasbourgi bíróságot és az emberi jogokat”.

Az 1989-es forradalom kivizsgálása csak részlegesen történt meg, hivatalosan mai napig sem tisztázták, hogy pontosan kiket terhel a felelősség a gyilkos sortüzekért. A forradalom idején mintegy ezer ember vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek.

Hirdetés